LIČNI WEB SAJT: Evo koje 3 odluke ne smete prepuštati slučaju
Foto: Promo

Web dizajn u praksi

LIČNI WEB SAJT: Evo koje 3 odluke ne smete prepuštati slučaju

Edukacija -

Bilo da ste u biznisu ili na estradi, u nauci ili prosveti, u današnje vreme velike su šanse da će vam pre ili kasnije trebati lični web sajt. Ukoliko ga, kao mnogi, pravite sami, evo o kojim koracima morate povesti računa pre nego što otpočnete realizaciju.

1. Ne čekajte s kupovinom imena domena koje želite

Dobar domen, odnosno ime linka web sajta, veoma je važan element dizajna. Nije reč samo o izboru dopadljive fraze, već i o ključnim rečima koje će pomoći boljem pozicioniranju web sajta u rezultatima pretrage. Zato ovu odluku ne smete prepuštati slučaju. Stoga, ukoliko je naziv koji vam odgovara dostupan, rezervišite ga odmah. U protivnom rizikujete da ga u međuvremenu neko drugi kupi.

web dizajn
foto: Promo

2. Odvojte hosting od domena

Kad ste nabavili domen, vreme je da obezbedite hosting. Iako je čest slučaj da ljudi od iste firme kupe i domen i hosting, izbegavajte ovaj pristup. Firma kod koje imate i domen i hosting na neki način vas drži u šaci. Da izbegnete negativne posledice usled promene poslovanja, nemojte rizikovati, već hosting kupite od proverene firme, specijalizovane za ovu uslugu.

web dizajn
foto: Promo

3. Izaberite pravu platformu za konkretne potrebe

Mnogi kojima se žuri da podignu sajt opredeljuju se za platformu Wordpress, ali to je samo jedna od mogućnosti. Za jednostavne web sajtove Wordpress je najelegantnije rešenje. On ima mnogo ponuđenih predefinisanih opcija. Ali ako želite nešto kompleksnije, možete koristiti HTML, PHP ili CSS. Vaše je da razumete koji tip sajta najbolje korespondira s vašim potrebama i shodno tome izaberete tehnologiju. Primera radi, ukoliko želite viši stepen kontrole nad izgledom, možete koristiti platformu Joomla.

web dizajn
foto: Promo

Web dizajniranje je složen proces koji zahteva kombinaciju poslovnih, kreativnih i programerskih veština. Bavljenje web dizajnom je višestruko korisna aktivnost. Ne samo što ćete kreirati bolji web sajt za svoje potrebe, već će vam ovaj proces pomoći da o svojoj struci razmišljate sa stanovišta klijenata. Ukoliko vas ova oblast privlači nezavisno od vašeg primarnog posla, na njoj možete zaraditi i dodatni novac. Plate web dizajnera u Srbiji idu do 150.000 dinara na mesečnom nivou.

web dizajn
foto: Promo

Ako mislite da imate talenta za rad na poboljšanju korisničkog iskustva i za slaganje boja, web dizajn je oblast za vas. Obuka za web dizajnera u trajanju od godinu dana najbrži je način da se kvalifikujete za ovo traženo zanimanje.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track