Ovo je način da se održe selo i seoski turizam
Foto: Kurir

Tradicija, običaji i kultura čuvaju narod od zaborava

Ovo je način da se održe selo i seoski turizam

Srbija -

Udruženje Sekcija žena Skobalj jedno je od naših čuvara kulturne baštine i tradicije, onoga što je
nematerijalno kulturno nasleđe

Prenošeno sa generacije na generaciju, čuvano od zaborava, kulturno nasleđe je čuvar istorije i tradicije našeg naroda. Veliki broj seoskih udruženja žena u Smederevu i okolini upravo neguje srpsku tradiciju, običaje i kulturnu baštinu, ne dozvoljavajući da išta od toga padne u zaborav. Spravljajući tradicionalne srpske specijalitete, poslastice i gurmanluke kao što su ajvar, gibanica, slatko od smokava i kupina, ali i domaća rakije, baveći se vezom, tkanjem ćilima, one pokušavaju da nas podsete na to kako je život nekada izgledao.

Ivanjdanske svečanosti

Verne svojim precima, majkama i bakama, žene iz udruženja Sekcija žena Skobalj rade na popularizaciji starinskih predmeta, poput kreveta na šumu, ćilima, vezanih stolnjaka, kredenca i drugih. Takođe, pored starih predmeta, brižljivo čuvaju i recepte za spravljenje tradicionalnih kolača, na koje su nekada mirisale kuhinje naših baka, ali zimnica, torti i drugih gotovo zaboravljenih jela naših predaka.

Sekcija žena Skobalj bila je učesnik je na ovogodišnjim Ivanjdanskim svečanostima, koje su se zbog pandemije održale u nešto manjem obimu nego ranijih godina.

Jedna od manifestacija privredno-turističkog karaktera Smederevska jesen, koja se sada već tradicionalno održava u Smederevu, privlači goste i turiste iz svih krajeva Srbije. Ove godine od 10. do 12. septembra biće održana 134. privredno-turistička manifestacija Smederevska jesen, koja će okupiti vredne žene iz svih udruženja na trgu u Smederevu. One će biti u prilici da turistima, posetiocima, ali i građanima Smedereva predstave srpsku tradiciju na jednom mestu.

Smederevska jesen

Tih dana ulica na trgu u Smederevu odisaće mirisima jeseni, zimnice, ali i svega onog što odslikava Smederevsku jesen, a žene iz udruženja Sekcija žena Skobalj uveliko se spremaju za ovaj dan kada će u svojoj kućici na trgu u centru grada ponuditi zimnicu pripremljenu po staroj recepturi, kao i voće i grožđe po kome je Smederevo prepoznatljivo.

Važno je održati srpsku tradiciju, a Smederevo je grad koji o tome vodi računa, pre svega motivisanjem aktiva žena da svojim radom i aktivnostima prikažu privredno-turističku sliku grada.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track