MINISTAR NEDIMOVIĆ U MIONICI: Država će pomoći poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše
Foto: Opština Mionica

najavio javne pozive

MINISTAR NEDIMOVIĆ U MIONICI: Država će pomoći poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše

Srbija -

Ministarstvo poljoprivrede pomoći će mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je zajedno sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem obišao poljoprivrednike u Mionici i u sali Skupštine opštine Mionica razgovarao sa njima.

Nedimović je najavio javne pozive koje će Ministarstvo uskoro raspisati iz oblasti mehanizacije, gde će država učestvovati sa 50 odsto.

"Sa predsednikom opštine Mionica dogovorićemo na koji način će država pomoći mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše. Da vidimo na koji način ćemo da reagujemo putem robnih rezervi kako bismo obezbedili stočnu hranu. Od oktobra zbog deficita mleka, očekujemo povećanje cene", rekao je Nedimović.

Mionica, Branislav Nedimović
foto: Opština Mionica

On je istakao da je premija za mleko povećana sa 7 na 10 dinara i da Srbiju u narednom periodu očekuju nove mere kada je reč o mlečnom govedarstvu.

Predsednik opštine Mionica, Boban Janković obraćajući se mioničkim poljoprivrednicima naglasio je da država sve čini kako bismo u Srbiji i Mionici imali kvalitetne poljoprivredne proizvode.

"Naporno radimo kako bi naši poljoprivredni proizvođači imali sve uslove za razvoj. Asfaltiramo lokalne puteve, ulažemo u komunalnu infrastrukturu. Poljoprivreda je izuzetno važna za građane Mionice. Ove godine smo uz podršku Vlade Srbije obezbedili više od 1,5 milijardi dinara, koje će biti uložene u drastično poboljšanje uslova života svih Mioničana", rekao je Janković.

Mionica, Branislav Nedimović
foto: Opština Mionica

U obilasku opštine Mionica, ministar Nedimović sa predsednikom Bobanom Jankovićem posetio je i mioničkog uspešnog živinara Milana Stepanovića iz sela Paštrića. Milan sa svojom porodicom uzgaja 12.000 pilića, a domaćinstvo Stepanović je opremljeno i najmodernijom klanicom.

Opština Mionica raspisala je dva javna poziva za dodelu podsticaja za investicije u fizičku imovinu gazdinstava i investicije u organsku proizvodnju. Ukupna sredstva koja je Opština opredelila iznose 12,8 miliona dinara, od toga 9 miliona za podsticaje u fizičku imovinu, a 3,8 miliona za podsticaje u organsku proizvodnju.

"Opština Mionica je opredelila 12 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. To je značajna suma. Pozivam sve mioničke poljoprivrednike da konkurišu i obezbede novac koji im je neophodan", rekao je Janković.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja