Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio rezultate rada u 2021. godini
Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio rezultate rada u 2021. godini

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima danas je, u Medija-centru u Gradskoj kući održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada aktuelne gradske vlasti u 2021. godini, kao i prioriteti za naredni period. Čestitajući svim građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Bakić je izjavio da je krajem avgusta 2020. godine, kada je imenovan za gradonačelnika Subotice, zbog pandemije virusa korona bila ozbiljna neusaglašenost prihoda i rashoda u budžetu grada, da se u „gradskoj kasi“ trenutno nalazi oko 303 miliona dinara i da je zahvaljujući gvozdenoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda oprezno izrađenog budžeta za 2021. godinu za sedam meseci 60,47 odsto od godišnjeg plana.

„Pored toga što nije bilo dovoljno likvidnih sredstava za izmirivanje tekućih obaveza, budžet grada bio je u nemogućnosti da izvrši povrat pozajmice u iznosu od 350 miliona dinara koju je pozajmio u toku prvih sedam meseci 2020. godine iz sredstava konsolidovanog računa trezora grada. Prvi korak u konsolidaciji bilo je usvajanje rebalansa budžeta u oktobru 2020. godine kojim su rashodi i izdaci budžeta umanjeni za 864 miliona dinara“, rekao je Bakić.

Nakon tog rebalansa, kazao je, krenulo se u rešavanje preoblema vezanih za Apotekarsku ustanovu 'Apoteka Subotica“ vodeći računa kako o interesima „Apoteke Subotica“, Grada Subotice i njenih građana, tako i o statusu zaposlenih.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

„Ugovor o zakupu poslovnih prostora – apoteka koje su u javnoj svojini Grada Subotice, zaključili smo sa Apotekarskom ustanovom 'Galen farm', a potpisivanjem ugovora sa dobavljačima Apoteke preuzelii smo obaveze o izmirenju 133 miliona dinara, što smo i ispunili. Ovde moram da izrazim ogromnu zahvalnost za nesebičnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Ministarstvu finansija na čelu sa ministrom Sinišom Malim. Tražili smo 350 miliona, jer smo imali zakonski ugovorene obaveze koje smo morali da ispoštujemo. U prvom dogovoru država je prema svojim finansijskim mogućnostima ponudila pomoć u iznosu od 120 miliona dinara, a ja sam molio da to bude 200 miliona dinara. I ta moja molba je prihvaćena, s tim da smo naknadno dobili još oko 11,5 miliona dinara“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je krajem decembra 2020. godine izvršena je još jedna pozajmica sredstava sa konsolidovanog računa trezora grada u iznosu od 150 miliona dinara.

„Taj dug smo vartili do maja ove godine. Obezbeđena su sredstva u visini od 33 miliona dinara i rešen dugogodišnji problem dugovanja grada prema zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su ostali uskraćeni za deo troškova prevoza na posao i sa posla. Nastavljena je i pomoć u prevazilaženju problema u poslovanju JP ’Suboticatrans’, jer smo obezbedili sredstva za nabavku autobusa u ukupnoj vrednosti od 38 miliona dinara“, rekao je Bakić.

1 / 10 Foto: Strahinja Babović

Podvukao je da je budžet za 2021. godinu izrađen sa velikom dozom opreznosti kako u planiranju prihoda tako i u kvalitetnom rasporedu rashoda i da je zahvaljujući gvozdenoj disciplini ostvarenje tekućih prihoda budžeta za sedam meseci 60,47 odsto od godišnjeg plana.

„Poseban akcenat je dat na nastavku započetih investicija i obezbeđivanju optimalnog funkcionisanja svih organa, organizacija i službi. Nadanašnji dan, nakon izmirenih jutrošnjih obaveza, na budžetu grada se nalazi oko 303 miliona dinara, što jedan grad veličine i geostrateškog značaja poput Subotice mora uvek da ima na svom računu. Rekao bih još samo da smo za ugostitelje i preduzetnike obezbedili jedan od najboljih paketa podrške u našoj zemlji, da smo na prijemima za građane obavili oko 300 razgovora sa građanima i da im je pomoć pružena u 79 odsto slučajeva, kao i da su obaveze grada grada po ugovorima o pribavljanju Doma vojske i kasarne ’Kosta Nađ’ iznosile 214 miliona dinara, a da danas taj dug iznosi 111 miliona dinara“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Gradski menadžer Zagorka Panić predstavila je najznačajnije projekte koji se realizuju ili bi uskoro trebalo da počne njihova realizacija u oblastima kulture, zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture, turizma, energetske efikasnosti, saobraćajne infrastrukture, a govorila je i o sredstvima izdvojenim za izradu projektno tehničke dokmentacije za nekoliko značajnih projekata.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, govorila je o sredstvima opredeljenim za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a predstavila je i mere socijalne politike, kao i ulaganja u kulturu i sport i omladinu.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja