KOVID ODELJENJE SVE PUNIJE: Korona se razmahala, u Loznici sve jači pritisak na bolnice
Foto: T. Ilić

nalečenju 61 pacijent

KOVID ODELJENJE SVE PUNIJE: Korona se razmahala, u Loznici sve jači pritisak na bolnice

Srbija -

LOZNICA – Sve jači je pritisak na Trijažni centar i Opštu bolnicu u Loznici pošto se koronavirus u lozničkom kraju ozbiljno razmahao. Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 61 kovid pacijent, deset više nego juče, jedna osoba je preminula, a na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji je njih šest.

Tokom jučerašnjeg (14.9) dana u Trijažnom centru je pregledano 228 pacijenata sa akutnim respiratornim tegobama. Njih 113 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali bili kontrolni pregledi. Iz Trijaže je 36 pacijenta upućeno infektologu na dodatni pregled, a u ambulanti Infektivnog odeljenja obavljen je 71 pregled osoba sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju što je je za njih 34 bio prvi dolazak zbog moguće korone.

U Službi za radiološku dijagnostiku urađeno je 137 snimaka pluća i dijagnostikovana još 21 nova pneumonija. Prema rečima dr Zorana Kovačevića, pomoćnik direktora lozničke bolnice, danas će biti urađene procene, sagledano stanje u ambulantama i Trijažnom centru, ali je ’’vrlo moguće’’ da će u narednih 48 sati ’’najverovatnije’’ Interno odeljenje i Neurologija, gde je bilo sedamdesetak mesta za kovid pacijente, ponovo postati crvena zona kao što su bili do juna ove godine. On kaže da je juče bilo deset prijema kovid pacijenata na bolničko lečenje, a da će ih narednih dana, sudeći prema očekivanom razvoju situacije, verovatno biti po sedam, osam.

Loznica
foto: T. Ilić

Trenutno je među zaposlenima osam pozitivnih. Inače, u subotu (18. 9). zbog najavljenih radova u Opštoj bolnici Loznica i isključenja električne energije, na vakcinalnim punktovima neće biti imunizacije. Do sada su na punktovima Doma zdravlja prvom dozom vakcinisane 39.182 osobe, drugom 37.743, dok su treću primila 3.664 lica. U Mačvanskom okrugu juče je potvrđen 381 pozitivan uzorak, 22 manje nego dan pre, ali je broj obolelih nastavio da se uvećava. U odnosu na prethodni izveštaj više ih je za 292 i trenutno od kovida boluje 3.298 osoba. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje u utorak je u Šapcu bilo 144 novopozitivnih, Loznici 102, Bogatiću 51, Koceljevi 30, Krupnju 19, Ljuboviji 18, Vladimircima 12 i pet u Malom Zvorniku. Trenutno sedam od osam lokalnih samouprava ima trocifren broj obolelih. Boluje 1.429 Šapčana, 772 Lozničanina, 516 žitelja Bogatića, 184 osobe iz Koceljeve, 125 u Vladimircima, 115 stanovnika Ljubovije, 103 Krupanjca, a najbolje se za sada drži Mali Zvornik koji ima 54 obolelih.

Pre mesec dana u okrugu je bilo 25 pozitivnih i 204 obolela, a pre samo sedam od kovida je bolovalo 1.710 žitelja, dok ih je sada gotovo duplo više.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track