ZARAŽENE I PO TRI GENERACIJE JEDNE PORODICE: Najnovija epidemiološka situacija u Kraljevu, oslobađaju se dodatne postelje
Foto: J.S.

kovid

ZARAŽENE I PO TRI GENERACIJE JEDNE PORODICE: Najnovija epidemiološka situacija u Kraljevu, oslobađaju se dodatne postelje

Srbija -

Zbog velikog broja zaraženih korona virusom, kojih je više od 150 na dnevnom nivou, epidemiološka situacija u Kraljevu je nepovoljna, a tokom 24 sata u samo u Kovid ambulanti Zdravstvenog centra "Studenica" pregleda se više od 130 pacijenata.

- Radimo sa pet ekipa, tri ekipe rade pre podne, a dve ekipe u popodnevnoj smeni. Pristižu nam bolesnici sa sve težim simptomima, mahom stariji građani, ali trećina obolelih je ispod 30 godina starosti. Kroz rad naše ambulante primećujemo da čitave porodice oboljevaju. Imamo čak situaciju da su u pojedinim slučajevima obolele i po tri generacije jedne porodice - kaže načelnik Infektivnog odeljenja kraljevačke bolnice Milan Parezanović.

Među obolelima, prema njegovim rečima, nalaze se mahom nevakcinisani građani, ali i građani koji su primili cepivo, a kod njih je lakša klinička slika. Uglavnom, bolesnici kod kojih simptomi brže napreduju i daju tešku kliničku sliku su bolesnici koji nisu imunizovani.

- Mi smo od vikenda ponovo u kovid sistemu, krenuli smo sa Infektivnim odeljenjem, međutim, već smo ga popunili, tako da smo prešli na Grudno odeljenje i trenutno imamo 27 bolesnika na lečenju. Tokom dana ispraznićemo i Interno odeljenje gde ćemo zbog povećanog priliva obolelih koncentrisati sve bolesnike - navodi doktor Parezanović.

Milan Parezanović, Kraljevo, kovid ambulanta
foto: J.S.

Dodaje da bolnica u ovom trenutku raspolaže sa 40 postelja, ali će već od petka imati 100 bolesničkih postelja na raspolaganju u zavisnosti od potrebe.

- U Kraljevu trenutno na respiratoru nema pacijenata, imamo ih na pomoćnim mašinama za disanje dok se istovremeno teži slučajevi iz grada na Ibru šalju na lečenje u novu Kovid bolnicu u Kruševcu. Nemam tačan podatak koliko se Kraljevčana trenutno tamo leči jer ne znam koliko ih je u međuvremenu otpušteno, ali smo u poslednjih pet do sedam dana tamo uputili više od 20 pacijenta - ističe načelnik.

Kad je u pitanju zaražavanje dece i preporuka za ponašanje porodice u izolaciji, Parezanović ističe da ukoliko su roditelji preležali infekciju ili su vakcinisani u poslednja tri meseca ne moraju da budu u izolaciji. Ukoliko je pak, taj vremenski period prošao, onda je potrebno da budu u izolaciji i da se izolacija poštuje.

- Deca do 18 godina se leče u Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja "Kraljevo". U našoj ambulanti se samo tehnički vrši snimanje pluća ukoliko je to potrebno. Deca sa težom kliničkom slikom, koja zahtevaju hospitalizaciju, upućuju se u bolnicu "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu. U proteklih petnaestak dana bilo je i takvih slučajeva - dodaje Parezanović.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track