REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE - RELOAD 2: Kruševac potpisao Memorandum o projektu Evropske
Foto: Ž.M.

ujedinjene nacije za razvoj

REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE - RELOAD 2: Kruševac potpisao Memorandum o projektu Evropske

Srbija -

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru projekta "Regionalni program lokalne demokratije- ReLOaD 2", koji finansira Evropska Unija, organizovao je u Beogradu konferenciju "Jačanje lokalne demokratije".

Ovom konferencijom je obeležen početak druge faze ReLOaD-a 2 (2021-2024). Takođe, ovo je i početak partnerstva između UNDP-a i sedam lokalnih samouprava koje su odabrane za učešće na ReLOaD 2 u Srbiji: Novi Sad, Kruševac, Vrnjačka Banja, Topola, Subotica, Vladičin Han i Babušnica, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović je prisustvovala ovoj konferenciji i potpisala Memorandum o razumevanju koji pokazuje zajedničku posvećenost poboljšanju saradnje između lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i mladih.

Kruševac
foto: Ž.M.

Uvodna izlaganja na konferenciji su podneli: Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Delegacije Evropske unije u Srbiji, a predstavnici lokalnih samouprava su govorili o intervenciji i perspektivi ReLOaD-a 2.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, je u svom izlaganju naglasila da Grad Kruševac kontinuirano radi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva. Svake godine izdvajamo značajna finansijska sredstva usmerena na sprovođenje programskih i projektnih aktivnosti od javnog interesa koje sprovode organizacije civilnog društva.

- Oblasti koje se finansiraju se odnose na kulturu, decu, omladinu, sport, osobe sa invaliditetom i boračko – invalidsku zaštitu, negovanje kulturnog nasleđa, slobodarskih tradicija i standarda veterana, crkve i verske zajednice, zdravstvenu zaštitu, informisanje, smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama.

Ove godine je iz budžeta Grada izdvojeno 105 miliona dinara za finansijsku podršku programa i projekata organizacija civilnog društva u cilju unapređenja kvaliteta života različitih ciljnih grupa građana. U tom kontekstu Kruševac je spreman za učešće u ReLOaD 2 projektu u cilju nadogradnje postojećih dobrih praksi i razvijanja inovativnih i razvojnih modela unapređenja civilnog sektora na lokalnom nivou, ističe čelnica prestonig grada Cara Lazara.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track