07:20

EKSKLUZIVNI SNIMCI SA SUVE PLANINE! Sa VOJSKOM smo nosili vodu na pojilo za 800 krava i 200 konja: Zabeležene POTRESNE slike

KURIR TELEVIZIJA

EKSKLUZIVNI SNIMCI SA SUVE PLANINE! Sa VOJSKOM smo nosili vodu na pojilo za 800 krava i 200 konja: Zabeležene POTRESNE slike

Srbija -

Malo je reći da je protekle nedelje na Suvoj planini na jugu Srbije bilo vanredno, jer ne pamti se da je ovaj kraj skoro dva meseca preko leta bio bez i jedne kapi kiše.

Nažalost to se ove godine desilo i preko 800 krava i 200 konja ostalo je bez vode za piće. Situacija je iz dana u dan bila toliko loša da je na kraju morala da interveniše i vojska Srbije.

Suva planina
foto: Kurir televizija

"Imamo oko 50 krupnih grla, telića ima 20, možda i više. A samo mi odavde imamo 4 konja i jedno ždrebe. ", rekla je Marina Đorđević, iz sela Mokra.

Voda je krenula cisternama ka planini i ka pojilu, kroz sela i šumu. Marina Đorđević iz suvoplaninskog sela Mokra kaže da stoka kreće na ispašu polovinom aprila i u planini je, kad vremenski uslovi dozvole, do početka novembra.

Suva planina
foto: Kurir televizija

"One idu gore da piju vodu, uglavnom su po celoj planini. Ali sad baš je suša. Svake godine, unazad nekoliko godina, u avgustu već počinje suša i teramo. Sakupljamo pare, pomogne i opština, i opština plati", rekla je ona.

Suva planina
foto: Kurir televizija

Marina kaže da se ne seća kada je bila ovolika suša.

"Baš ovako nije bilo, jer stvarno nije bilo kiše. Eno one što su padale prve kiše, kod nas ni kapka, kao da si stavio neku crtu i dotle pada i to je", objasnila je Marina.

1 / 8 Foto: Kurir televizija

Računica je jasna. Cisterne moraju svakog dana da penju vodu do pojila. Dve vojne u jednom danu odnele su 18 tona vode. Jer izvor koji inače puni korita sada je slab.

"Jedna cisterna ništa ne znači jer šta je jedna, on tera tri tone, to ne može ni dno da pokrije a mnogo ima stoka.", istakla je Marina.

Meštani kažu da je na Suvoj planini ovo najveći problem. Mnogo je krava i konja na terenu. Čak, više nego prošle godine. Doterana je i stoka sa strane, više 300 krava.

Suva planina
foto: Kurir televizija

Marinin suprug se sa meštanima dogovorio da se pripomognu. "Moj suprug i ovi odavde su se dogovorili, gorivo, jedan je dao kamion, cisterne imamo, gore imamo kade i baš su danas mislili da stoku sakupe i da je doteraju na preslap niže", navela je Marina.

Suva planina
foto: Kurir televizija

Dva meseca bez kiše, dva meseca strepnje. I tek kada su rakoški bazeni ponovo puni vidi se koliko je spas došla u poslednjem trenutku.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track