Najnovije vesti

MEDVED PONOVO SEJE STRAH NA GOLIJI: Razvalio tor u domaćinstvu i zaklao najveću ovcu u stadu, od nje ostali samo glava i koža
Foto: RINA

užas

MEDVED PONOVO SEJE STRAH NA GOLIJI: Razvalio tor u domaćinstvu i zaklao najveću ovcu u stadu, od nje ostali samo glava i koža

Srbija -

Ivanjica - Ni punih mesec dana nije prošlo od poslednjeg napada na planini Goliji, a medved se ponovo vratio. Ovaj put razvalio je tor porodice Gizdavić, prvo usmrtio a potom i pojeo ovcu iz stada.

"Na toru je bila otkovana jedna daska i vrata odškrinuta, a zatim smo ugledali nogu od ovce. Tek tad sam ih prebrojao i shvatio da mi nedostaje jedna i to ona najveća koja je bila u stadu. Medved ju je izvukao iz tora, vukao nekih stotinak metara do vode i tu pojeo. Ostale su samo glava i koža od nje. Dobro se ugostio", rekao je za RINU Milan Gizdavić.

Golija, medved
foto: RINA

Ovo nije prvi put da medvedi prave velike probleme u selu Devići, do sada su zakalali oko deset grla i napali nekoliko meštana. Stanovnici podno Golije strahuju za životinje, ali i za sopstevni život. Svaka šetnja za njih predstavlja opasnost jer ove krupne životinje sada prilaze skroz blizu kućama.

"Naše domaćinstvo i tor potpuno su osvetljeni, sa pet sijalica. To medveda nije sprečilo da priđe i napravi štetu. Oduvek je divljači bilo u naši krajevima, ali nikad nije prilazila ovako blizu. Potpuno smo nezaštićeni kad je taj problem u pitanju i ne znamo šta da radimo", rekao je Milan.

Golija, medved
foto: RINA

Hranilište u šumi bi rešilo problem

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije ističu da na teritoriji planine Golije trenutno ima oko 15 jedinki medveda. Konkretno rešenje za ove meštane ne postoji, već kako kažu nadležni iz Zavoda za zaštitu prirode, treba da se naviknu na život u skladu sa prirodom i sa medevdima. Da prave buku dok idu jer životinja prva primeti čoveka, i ako ga oseti neće mu izaći na put. Ipak, stanovnici smatraju da bi formiranje hranilišta duboko u šumi možda rešilo problem, jer po hranu tada mečke ne bi dolazile ispred njihovih vrata.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track