DANI JOVANA CVIJIĆA: Izložba u Loznici posvećena velikom geografu
Foto: Kurir/T.Ilić

u Galeriji ‘’Mina Karadžić“

DANI JOVANA CVIJIĆA: Izložba u Loznici posvećena velikom geografu

Srbija -

Otvaranjem izložbe ‘’Životni ciklusi Milutina Milankovića’’ o velikom srpskom naučniku, u Galeriji ‘’Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture, danas je počela dvodnevna tradicionalna manifestacija ’’Dani Jovana Cvijića’’ posvećena geografu, naučniku, dr Jovanu Cvijiću, rođenom u Loznici.

Izložba je priređena u sklopu predstavljanju naučnih i kulturnih ustanova Srbije i njihovih projekata, kao i popularizaciji nauke, a danas se predstavio Centar za promociju nauke. O izložbi je govorila dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke, koja je kazala da je nastala 2019. na godinu jubileja Milenkovićevog rođenja.

Jovan Cvijić, izložba
foto: Kurir/T.Ilić

- Želja nam je da izložba doputuje u sve delove Srbije, da pokažemo koliko je on važan naučnik, ne samo za srpsku nego evropsku i svetsku nauku, a nekako ga uvek malo zapostavimo. Ideja je bila da pokažemo Milutina Milankovića kao svestranu ličnost, a on je jedan od prvih popularizatora nauke, da posetioci izložbe shvate koliko je važan za nauku – rekla je ona danas.

Prema rečima direktorke Centra za kulturu ‘’Vuk karadžić’’ Snežane Nešković Simić, ova ustanova sa beogradskim Centrom za promociju nauke sarađuje nekoliko godina i oni ‘’uvek imaju zanimljive programe’’.

Jovan Cvijić, izložba
foto: Kurir/T.Ilić

- Sada nam predstavljaju još jednog velikog naučnika koji je i sarađivao sa Cvijićem, Milutina Milankovića, a izložba nam je ustupljena besplatno, ve u cilju promocije nauke. Ona na zanimljiv način približava nauku mladima, a to jeste i cilj Cvijićevih dana, približiti nauku mladim ljudima koji tek treba da je izučavaj. Kroz ovakvu saradnju sa Centrom za nauku i ove izložbe tako nešto možemo i da postignemo – kazala je ona.

Jovan Cvijić, izložba
foto: Kurir/T.Ilić

Posetioci su mogli videti panoe postavljene u pet ramova u obliku valjka. Na svakome je predstavljen po jedan segment iz naučnikovog života pa se mogu upoznati sa Milankovićem kao đakom, inženjerom, klimatologom, astronomom i popularizatorom nauke. Lozničanu izložbu mogu pogledati do 20 oktobra. Za sutra je u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović najavljeno predstavljena publikacija ‘’Jovan Cvijić, od Loznice do Sorbone’’, u izdanju lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, čiji je autor profesor emeritusa dr Stevana Stankovića, sa Geografskog fakulteta u Beogradu. Rođeni Lozničanin, Jovan Cvijić smatra se utemeljivačem srpske geografije, osnivač je Srpskog geografskog društva, a pored ostalog bio je i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. ’’Dane Jovana Cvijića’’ organizuju Centar za kulturu i grad Loznica uz pokroviteljstvo resornog ministarstva poslednjih četvrt veka, uvek tako da jedan od programa bude 12. oktobra kada je naučnik i rođen.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track