PREMIJERKA BRNABIĆ: Za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potrebna ulaganja od 6 milijardi evra
Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

jedan od ključnih prioriteta

PREMIJERKA BRNABIĆ: Za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potrebna ulaganja od 6 milijardi evra

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je procenjeno da je potrebno ulaganje od šest milijardi evra u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se dostigli najveći evropski standardi u ovoj oblasti.

Ona je na potpisivanju Zajedničke deklaracije o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja Srbije i Nemačke u vrednosti 309 miliona evra, navela da su Zelena agenda i zaštita životne sredine jedan od dva ključna prioriteta Vlade u ovom mandatu.

"Važno je da nakon decenija nebrige i nedostatka investicije u oblast zaštite životne sredine, danas postavljamo ovo kao jedan od naših ključnih prioriteta", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tri osnovna cilja Vlade u ovoj oblasti su da unapredi kvalitet vazduha i da se sistematski radi na njegovoj zaštiti, da unapredi upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

"Jedna od stvari na kojoj ćemo raditi je prilagođavanje naše ekonomije i društva klimatskim promenama", kazala je premijerka.

Ona je podsetila i da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije, kao i da je u poslednjih 21 godinu kroz razne oblike razvojne pomoći uložila oko dve milijarde evra u reforme Srbije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flahsbart potpisala Zajedničku deklaraciju, izjavila je da na ovaj način dve zemlje potvrđuju da su spremne da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

"Na evropskom putu jedan od važnih koraka je i otvaranje Klastera 4 koji pokriva teme o kojima smo danas razgovarali, energetika, transport, zaštita životne sredine, klimatske promene, digitalizacija i transevrospke mreže", istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima cilj je ne samo da se unaprede bilateralni odnosi sa Nemačkom i da evropske integracije dobiju na dinamici, već i da svaki gradjanin oseti korist od ovog procesa.

Flahsbart je navela da je Nemačka danas zainteresovana da se region Zapadnog Balkana kreće mirnim putem razvoja.

"Prioritet pregovora je ova izjava o namerama, što je veliki stepenik Srbije na putu za ispunjenje ciljeva zelenog plana EU. Važno je da u programu za obnovljive energije i za održivi razvoj gradova pravimo podsticaje i napredak", rekla je ona.

Prema njenim rečima pitanje pristupa EU i zaštite klime je pitanje konkurentnosti Srbije, kao destinacije za investitore, jer što se bolje država ovim ciljevima približava to će biti više atraktivna za investicije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track