PREDSEDNIK SRBIJE IMAO NIZ VAŽNIH SUSRETA: Vučić sa premijerom Alžira i ministrima Saudijske Arabije, Bangladeša, Indije i Angole
Foto: Printscreen

bilateralni sastanci

PREDSEDNIK SRBIJE IMAO NIZ VAŽNIH SUSRETA: Vučić sa premijerom Alžira i ministrima Saudijske Arabije, Bangladeša, Indije i Angole

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 15 sati ima niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima nesvrstanih zemalja koji borave u Beogradu.

Vučić se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Faisalom bin Farhanom, predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir Aimenom Benaderahmanom, ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Bangladeš Abdulom Momenom, specijalnim izaslanikom predsednika Vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Indije Menakši Leki, ministrom odbrane Republike Angola Žo Ernestom doš Santošom i predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom.

"Zahvalio sam Njegovom kraljevskom visočanstvu ministru al-Saudu što je svojim prisustvom uveličao skup posvećen 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, čije principe Srbija i Saudijska Arabija, poštuju i slede", poručio je predsednik Vučić pored slika sa sastanka na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

"Sa predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir, Ajmenom Benabderahmanom, razgovarao sam o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvijanju bilateralnih odnosa. Poseta premijera Benabderahmana biće zamajac za dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje", naveo je Vučić.

"Unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, između Republike Srbije i Narodne Republike Bangladeš, predstavlja jedan od prioriteta u narednom periodu, s obzirom na dobre ekonomske rezultate koje obe zemlje ostvaruju", napisao je Vučić.

Vučić je državnoj ministarki za spoljne poslove Indije, Minakši Leki, izrazio zahvalnost na učešću na skupu koji je posvećen 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, ne samo zbog činjenice da je Indija jedan od osnivača Pokreta, već i zbog toga što odnose dveju zemalja karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima. Vučić je naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za produbljivanje odnosa i intenziviranje političkog dijaloga sa Indijom i ponovio zahvalnost zbog principijelnog stava te zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podrške Srbiji u medjunarodnim organizacijama, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić i Leki su razgovarali o unapređenju ekonomskih veza kroz povećanje trgovinske razmene i prilive novih investicija i o budućnosti Pokreta nesvrstanih zemalja i njegovoj ulozi u današnjem svetskom poretku.

Vučić i ministar odbrane Angole Žoao Ernest doš Santoš razgovarali su o mogućnostima za snažnije veze u oblasti bezbednosti i odbrane, identifikujući strateške ciljeve saradnje u toj oblasti.

Vučić je zamolio Doš Santoša da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije kad je reč o Kosovu i Metohiji i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu jer to svedoči i o poštovanju medjunarodnog prava, saopšteno je iz Predsedništva.

On se založio i za veću saradnju dveju zemalja u medjunarodnim organizacijama.

Kako je navedeno u saopštenju, Vučić se sa Doš Santošem podsetio svoje posete Angoli 2013. godine i tradicionalnog prijateljstva koje dve zemlje povezuje još iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom istakao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Srbije je naglasio da "naša zemlja smatra Ujedinjene nacije najznačajnijom me]unarodnom organizacijom od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i dodao da u tom smislu ostajemo posvećeni prioritetnim oblastima delovanja UN i nastavku dalje saradnje", navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Rekao je da Srbija smatra važnim teme koje je Šahid označio kao prioritetne tokom 2021. godine i da je saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge UN, imajući u vidu da situaciju u svetu karakterišu kompleksni izazovi i medjusobno povezane krize, čije je rešavanje moguće samo nalaženjem zajedničkih odgovora.

Šahid je zahvalio Vučiću na doprinosu koji je Srbija dala u borbi protiv kovida-19, naročito kroz donacije vakcina ugroženim zemljama.

Ranije danas, predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adooom.

Beograd je domaćin konferencije koja se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. To je jedan od najvažnijih političkih skupova u svetu ove godine.

U Srbiju je došlo više od 100 delegacija iz 50 zemalja sveta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track