SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I GANE Vučić: Veliko hvala Gani na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije
Foto: Printscreen/RTS

svečanost

SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I GANE Vučić: Veliko hvala Gani na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adooom u Palati Srbija.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Nakon uručenja ordena Republike Srbije na lenti, usledilo je obraćanje predsednika. Najpre se obratio predsednik Vučić.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas ugostim i velika mi je čast. Hvala vam na poseti Srbiji, veoma smo počastvovani i imali smo priliku da razvgovaramo o svim važnim temama. Imamo tradicionalno prijateljske odnose još iz vremena bivše republike. Stajali smo kao država i narod kroz čitav period istorije Afrike i uvek smo podržavli afričke narode tokom njihove borbe - rekao je najpre predsednik Vučić.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Istakao je da se danas razgovaralo o napretku u daljoj saradnji.

- Dogovoreno je da broj stoudenata kojima ćemo dodeliti stipendiju za školovanje u Srbiji bude udvostrucen sa 16 na 32, ti ljudi će predstavljati most između dve zemlje koji treba da napravimo u svim važnim oblastima - dodao je on.

Zahvalio se predsedniku Gane na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

- Umećemo da uzvratimo poštovanjem i da delimo i učinimo sve ono što treba da uradimo kako bismo zahvalnost pokazati. Neuporedivo smo odaniji prema prijateljima nego mnogi drugi. Umećemo to da vratimo na najbolji mogući način - istakao je Vučić.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Obraćanje predsednika Gane

- Hvala vam puno! Želimo da održimo ovako dobre odnose. Značaj ovih stipendija je veliki za mlade ljude i biće koristi za našu zemlju. Da istaknemo i ojačamo saradnju kada je reč o bezbednosti. Ima dosta oblasti gde je naša saradnja značajna. Već tokom sledećeg meseca dolazi naša delegacija sastavljena iz različitih oblasti i oni će razgovarati o saradnji u budućnosti. Nadam se da je svetla budućnost između nas. Da se postaramo da postoji jednakost u globalnim raspodelama, videli smo šta se desilo kod raspodele vakcina - rekao je predsednik Gane i istakao da ga najviše brine bezbednost u Africi.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Na kraju se još jednom zahvalio za orden i na gostoprimstvu.

Održava se i ceremonija uručenja Ordena Republike Srbije na lenti predsedniku Republike Gane, Nana Ado Dankva Akufo-Adou.

"Tet-tet" sastanak dvojice predsednika

Nakon ceremonije dočeka počeo je "tet-tet" sastanak dvojice predsednika" posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Aleksandar Vučić, Nana Ado Dankva Akufo-Ado
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji.

Akufo-Adoa dočekan uz najaviše državne i vojne počasti

Vučić je ispred Palate Srbja, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Inače, Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012.godine bila "preuranjena". Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Vučić će danas imati i bilateralne sastanke sa zvaničnicima Saudijske Arabije, Alžira, Bangladeša, Indije i Angole. Takođe, predsednik Srbije sastaće se i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom.

Nakon sastanka sa predsednikom Gane, održava se i niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track