Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine
Foto: vojvodina.gov.rs

Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine

Srbija -

„U ime Pokrajinske vlade i lično ime, pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji čestitam nacionalni praznik – Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Očuvanje i negovanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u svim njegovim segmentima, kao i svih drugih nacionalnih manjina koje žive u našoj pokrajini, trajno je opredeljenje Pokrajinske vlade“, izjavio je večeras u Petrovaradinu predsednik Igor Mirović na svečanosti povodom obeležavanja praznika hrvatske nacionalne manjine.

Predsednik Mirović ukazao je na napore koje je učinila Pokrajinska vlada na poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, posebno u obrazovanju, zaštiti kulturne baštine i u lokalnim sredinama.

Igor Mirović, Predsednik Pokrajinske vlade, Pokrajinska vlada
foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Mirović podsetio je i na to da je upravo na predlog Pokrajinske vlade, 2018. godine Skupština Vojvodine ovaj dan utvrdila kao jedan od datuma koji se svečano obeležavaju u Vojvodini, kao i da je zahvaljujući podršci državnog vrha Republike Srbije, otkupljena rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predata na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj manjini.

Izaslanica predsednika Republike Srbije, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da danas još jednom potvrđujemo ne samo čvrstu želju da čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje između srpskog i hrvatskog naroda.

Igor Mirović, Predsednik Pokrajinske vlade, Pokrajinska vlada
foto: vojvodina.gov.rs

„Poštujući sopstveni identitet, Srbija istovremeno poštuje i pravo svih drugih naroda na njihov identitet i negovanje različitosti. Samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, možemo da učvrstimo poverenje između dva naroda, u čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu“, rekla je ministarka Gojković.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić izjavila je da se drugu godinu zaredom ovaj praznik slavi u rodnoj kući bana Jelačića u Petrovaradinu i da je cilj današnjeg okupljanja ne samo da se proslavi ovaj datum već i početak radova na uređenju njegove kuće.

Pokrainska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja