NAJVIŠE PRIJAVA ZA STOLARIJU: Komisija objavila konačnu rang listu za subvencije
Foto: Kurir/T.I.

Podnete 244 prijave

NAJVIŠE PRIJAVA ZA STOLARIJU: Komisija objavila konačnu rang listu za subvencije

Srbija -

Na konačnoj rang lista za tri mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnosti nalazi se 120 lozničkih domaćinstava, saopštio je danas u gradskoj upravi Dejan Stalović, gradski menadžer i predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije. Od četiri ponuđene mere građani nisu bili zainteresovani za ugradnju toplotnih pumpi, ali jesu za termičku izolaciju, nabavku i ugradnju stolarije i za nabavku i ugradnju kotlova.

Prema njegovim rečima u lokalnoj samoupravi zadovoljni su brojem podnetih prijava na konkursu jer su građani "prepoznali šansu i dobre namere grada i Ministarstva rudarstva i enegetike".

- Podnete su 244 prijave od toga za stolariju 148, kotlove 67 i 29 za ugradnju termičke izolacije. Komisija je obavila svoj deo posla, obišla teren, utvrdila da su građani veoma korektno popunjavali prijave i posle bodovanja onih koje su bile kompletne utvrdila konačnu rang listu. Na njoj je 120 domaćinstava sa kojima treba da budu potpisani ugovori, za stolariju 57, kotlove 48 i 15 za termičku izolaciju. Nama je važno podizanje energetske efikasnosti, a građani su iskoristili šansu da ovim putem podignu energetsku efikasnost svojih kuća ili stanova, postignu određene uštede u nabavci energenata, a samim tim da zajednički utičemo na kvalitetniju životnu sredinu u Loznici. Imali smo značajno veći broj prijava od mnogih gradova u Srbiji, a mislim i da smo među prvima koji su uspeli ovo da realizuju - rekao je on i dodao da je za te namene ove godine, računajući i lokalne mere za unapređenje energetskih svojstva zgrada u budžetu izdvojeno 80 miliona dinara.

Milorad Matić, Dejan Stalović
foto: Kurir/T.I.

Loznica je krajem prošle godine objavila prvi put, a na proleće ove i drugi četiri javna konkursa za investiciono održavanje i unapređivanje svojstava zgrada, pre svega fasada, krovova, instalacija, uređaja i opreme. Stalović je danas kazao da je u aprilu potpisano 55 ugovora za popravku krovova, nabavku i ugradnju interfona i video nadzora, popravku hidranata, a javna nabavka za rekonstrukciju fasada ističe uskoro. Inače, rok za prigovor na konačnu rang listu ističe 23. oktobra saopštio je Milorad Matić, zamenik načelnika gradske uprave, a mogu ga podneti samo podnosioci prijava kod kojih je bila nadležna gradska komisija.

Nakon isteka roka sledi odluka Gradskog veća o dodeljivanju bespovratnih sredstava, a onda zaključivanje trojnog ugovora između grada, domaćinstava koja su prošla na konkursu, i izabranih izvođača radova. Loznica i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu po pet miliona dinara za mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnost. Pet miliona dinara je predviđeno za stolariju, po dva za fasade i kotlove, a milion dinara koji je bio namenjen za toplotne pumpe, prebačen je za kotlove.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track