MORAVIČKI OKRUG: Svaki treći testirani pozitivan, povećan proj prijema u bolnicu RUSKA VAKCINA STIGLA U ČAČAK
Foto: Kurir.rs/D.Č.

bilans

MORAVIČKI OKRUG: Svaki treći testirani pozitivan, povećan proj prijema u bolnicu RUSKA VAKCINA STIGLA U ČAČAK

Srbija -

ČAČAK - Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta. Borbu sa koronom izgubili su dve žene iz Čačka (75 i 78), kao i žene iz Lučana i Ivanjice (72 i 77). U četvrtom talasu korona zaraze, od sredine jula do danas, preminulo je 126 pacijenata iz Moravičkog okruga – 91 iz Čačka, 23 iz Ivanjice, 11 iz Lučana i jedna iz Gornjeg Milanovca. U kovid paviljonima čačanske bolnice (interno, grudno, rehabilitacija, palijativa, infektivno, neurologija) trenutno je hospitalizovano 149 pacijenata, 11 više nego juče. U protekla 24 sata primljeno je 19 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a bila su četiri otpusta na kućno lečenje.

Hospitalizovana je jedna kovid pozitivna trudnica na ginekologiji, a četiri osobe sa povredama su u izolaciji na odeljenju hirurgije. U respiratornom centru leči se 12 bolesnika, od kojih je petoro priključeno na respirator. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče su evidentirana 134 pregleda, od čega 64 prva. Dan pre toga bilo je 96 prvih i 63 kontrolna pregleda.

Čačak, Kovid paviljon Čačak
foto: Kurir.rs/D.Č.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom protekla 24 sata u Moravičkom okrugu potvrđeno je 210 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kovid-19 potvrđen je kod 133 osobe iz Čačka (od 438 testiranih), 51 iz Gornjeg Milanovca (115), 14 iz Lučana (50) i 12 iz Ivanjice (68).

U Moravičkom okrugu testirana je 671 osoba, a 210 ima pozitivan nalaz testa, iz čega proističe da je svaki treći testirani pozitivan.

Ruska vakcina stigla u Čačak

U Čačak je stigao kontigent vakcine Sputnik V, pa Čačani koji već izvesno vreme čekaju imunizaciju trećom dozom ove vakcine, već danas mogu da odu na vakcinalni punkt u Domu kulture.

Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović izjavio je da oko 1.000 Čačana čeka da se “Sputnjikom“ vakciniše treći put, napominjući da je treća doza ista kao i prve dve.

– Ko je sačekao tu dozu ništa nije izgubio. Pravilno je da se ona daje nakon šest meseci. Imamo svih vakcina na vakcinalnim punktovima – rekao je dr Pajović. Imunizacija u Čačku protiče bez poteškoća, na dnevnom nivou vakciniše se od 200 do 300 osoba. U gradu na Moravi do sada je vakcinisano 13. 386 Čačana, a najveće interesovanje je za treću dozu vakcine.

U utorak je u Čačku prvu dozu primilo 58 osoba, a revakcinisano je 57. Treću dozu cepiva primilo je 238 Čačana.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track