DRUGI PUT U ČETIRI MESECA: Za mlade poljoprivrednike novi konkurs
Foto: Kurir/T.I.

subvencije

DRUGI PUT U ČETIRI MESECA: Za mlade poljoprivrednike novi konkurs

Srbija -

Prvi konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima, raspisan u julu, nije bio uspešan, pa je ponovo juče objavljen, sa isti uslovima, i traje do 8. novembra. Kako je danas saopštio medijima Jovan Miladinović, načelnik Odeljenja za privredu u gradskoj upravi, cilj konkursa jeste subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Loznice radi podsticanja ostanka mladih u ruralnim područjima, odnosno njihovog povratka iz gradova.

Kao i prvi put mladim poljoprivrednicima je u gradskoj kasi namenjeno pet miliona dinara za podizanje proizvodnje na viši nivo u smislu prerade, kako bi postali konkurentniji na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Konkurs traje narednih 20 dana, odnosno zaključno sa 8. novembrom. Uslovi su isti kao prošli put, a lokalna samouprava će na osnovu prijava i rang liste dodeljivati 70 odsto od ukupne vrednosti projekta prihvatljive investicije bez uračunatog PDV-a. Minimalan iznos koji mladi mogu dobiti je 500.000, a maksimalan milion dinara. Apelujem na mlade poljoprivrednike da ukoliko imaju ideju za pokretanje novih, ili unapređenje postojećih proizvodnih kapaciteta iskoriste priliku. Na prvom konkursu za mlade, koji je novina u merama podrške, stigle su tri prijave, ali su morale biti odbijene iz formalno pravnih razloga. Nadamo se da će sada biti više prijava i da će konkurs biti uspešan. Konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima jedan je od četiri predviđena ove godine kroz program mera sprovođenja poljoprivredne politike - kazao je Miladinović.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Mladi mogu konkurisati u svim oblastima poljoprivrede, podnosilac zahteva mora imati aktivno poljoprivredno gazdinstvo, baviti se poljoprivrednom proizvodnjom, da je punoletan i ne stariji od 40 godina. Miladinović je podsetio da su u Loznici prvog juna raspisana tri konkursa, od kojih je onaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava istoga meseca završen. Predviđenih 17 miliona nije bilo dovoljno za sve zainteresovane pa su odobrena još tri tako da su sa nepunih 20 miliona dinara ukupno isplaćena 303 zahteva. U toku su konkursi za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja kao i za veštačko osemenjavanje životinja i očekuje se da predviđeni novac bude potrošen do kraja konkursa, odnosno do prvog decembra.

Kroz razne vidove mera, konkurse i programe u Loznici je ove godine za poljoprivredu u gradskoj kasi namenjeno oko 50 miliona dinara. Inače, na području Loznice registrovano je oko 6.500 poljoprivrdnih gaztdinstava.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track