VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: U Vranju imunizaovano 754 građana, još 152 novozaražena korona virusom
Foto: Kurir.rs/T.S.

VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: U Vranju imunizaovano 754 građana, još 152 novozaražena korona virusom

Srbija -

U Zdravstvenom centru Vranje, u prvoj nedelji imunizacije stanovništva protiv gripa u Republici Srbiji u sezoni 2021/2022. godine imunizaovane su 754 osobe, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Na vakcinalnom punktu u Sportskoj hali u tom gradu date su ukupno 522 vakcine.

U Domu zdravlja Vranje na punktu u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika, (Medicina rada) je data 41, u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (Opšta medicina) sa pripadajućim ambulantama 91, preko Službe kućnog lečenja 40 vakcina.

U Službi za dijalizu, Opšte bolnice Vranje je dato 60 vakcina, navode iz Zdravstvenog centra.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica/kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Vranje, Dom Zdravlja, vakcinisanje
foto: Kurir/T.S.

Grip je veliki javnozdravstveni i socio-ekonomski izazov, imajući u vidu epidemijski potencijal bolesti i komplikacije u grupama u riziku, koji dovodi do smanjenja radne sposobnosti i opterećenosti zdravstvenog sistema, ukazuju iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Još 152 novozaražena korona virusom

Od ukupno testiranih 508 građana, u Pčinjskom okrugu korona virusom zaražene su 152 osobe, poslednji su podaci koje je saopštio Gradski štab za vanredne situacije.

Iz Vranja je inficirano 86 lica, u Surdulici 28, Vladičin Han ima 17 zaraženih, Bosilegrad osam, Bujanovac šest, Preševo četiri i u Trgovištu su registrovane tri inficirane osobe.

Prema podacima Zdravstvenog centra u Vranju, u kovid bolnicama ove ustanove hospitalizovano je 115 pacijenata. Svi su pozitivni na koronavirus i imaju upalu pluća. Na kiseoniku je 51 lice. Na bolničko lečenje primljeno je 14, a otpušteno 13pacijenata. Slobodnih mesta je 43.

U poslednja 24 časa i pored svih napora lekara, u Vranju su bitku sa koronavirusom izgubila dva pacijenta, zvanični su podaci saopšteni iz ove zdravstvene ustanove.

U Kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljenо je 257 pregleda. Na pregled zbog simptoma koji ukazuju na kovid-19 bilo je 116 građana. Urađena je 91 laboratorijska analiza.

U Kovid ambulanti za decu istog dana pregledano je i 65 dece. Pozitivno je njih 16, od kojih je jedno dete uzrasta do 7 godina, pokazali su rezultati antigenskog testa.

U Ambulanti pri Bolnici obavljeno je 109 pregleda. U toku jučerašnjeg dana u Sportskoj hali u Vranju imunizovano je ukupno 309 osoba, među kojima je i šestoro državljana Severne Makedonije. U Pčinjskom okrugu je procenat vakcinisanih oko 56 odsto. U imunizaciji prednjače Vranje sa 68 odsto vakcinisanih i Preševo sa 67 procenata.

Do sada je u Vranju je dato 101.447 doza svih vakcina, od početka imunizacije, saopštavaju iz ZC Vranje.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track