POMOĆ KRUŠEVAČKIM POLJOPRIVREDNICIMA: Podela repromaterijala u InstitutU za krmno bilje (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

Grad Kruševac podržava poljoprivredne proizvođače

POMOĆ KRUŠEVAČKIM POLJOPRIVREDNICIMA: Podela repromaterijala u InstitutU za krmno bilje (FOTO)

Srbija -

Institut za krmno bilje i Grad Kruševac, po peti put, realizuju projekat „Unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje”, koji finansira grad Kruševac. U okviru projekta učestvovalo je 40 farmera – stočara i 30 pčelara, a grad je učestvovao sa 5 miliona dinara.

Okupljenim poljoprivrednicima najpre se obratio direktor Instituta za krmno bilje i član Gradskog veća dr Zoran Lugić, koji je istakao značaj projekta čiji je prevashodni cilj povećanje nivoa znanja i njegove funkcionalne upotrebe u proizvodnji. Zahvalio se Gradu na podršci i prepoznavanju poljoprivrede, kao jedne od najbitnijih privrednih grana, u okviru koje stočarstvu treba posvetiti posebnu pažnju.

Kruševac, poljoprivrednici
foto: Kurir/Ž.M.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je održivost projekta kao parametar koji pokazuje da su njegovi efekti najkorisniji pre svega za farmere, ali i kontinuiranu opravdanost učesnika drugih subjekata – Instituta (stručnu) i Grada (finansijsku). Izrazila je očekivanje da će se saradnja uspešno produžiti, kao i da će Grad nastaviti sa subvencionisanjem i drugim merama pospešivanja poljoprivrede i ostajanja mladih na selu.

Kruševac, poljoprivrednici
foto: Kurir/Ž.M.

Pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu Marko Knežević je izjavio da su posebne olakšice u iznosu od 10% na već postojeće subvencije, namenjene osobama mlađim od 40 godina, kao i ženama koje su se opredelile za bavljenje poljoprivredom. Što se tiče stručnog dela projekta, Institut je analizirao zemljište (120 uzoraka), kroz kompletnu analizu plodnosti. Većini farmera je posle analize zemljišta i stočne hrane, preporučena promena setvene strukture.

Kruševac, poljoprivrednici
foto: Kurir/Ž.M.

Na pčelarskim gazdinstvima analizirani su uzorci meda neophodni za deklarisanje. Takođe, preporučena im je setva jednogodišnjih i višegodišnjih medonosnih vrsta, kao i sadnja višegodišnjih drvenastih medonoša. U okviru projekta, poljoprivrednicima je podeljen i repromaterijal u vidu semena i mineralnog đubriva.

Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track