PRVA EKOLOŠKA OPŠTINA U SRBIJI: I štede i smanjuju zagađenje
Foto: Dado Đilas

BOGATIĆ

PRVA EKOLOŠKA OPŠTINA U SRBIJI: I štede i smanjuju zagađenje

Srbija -

Ova mačvanska opština prva je u Srbiji uvela grejanje putem geotermalne energije, a sada se planira i proširenje mreže

Primer opštine Bogatić, koja je pre dve grejne sezone pustila u rad prvi sistem daljinskog grejanja na geotermalnu energiju, jedinstven je u Srbiji. Izgradnjom toplovoda dugog šest kilometara mačvanska varošica upisala se na listu 250 naprednih evropskih gradova koji za grejanje koriste termalne izvore. Osim što je jeftinije, grejanje eksploatacijom obnovljive geotermalne energije je prihvatljivije i sa ekološkog aspekta, jer se njenom upotrebom smanjuje i aerozagađenje.

Greju 15.000 kvadrata

- Trenutno se na ovaj način greje oko 15.000 kvadrata u osam javnih ustanova u Bogatiću, a godišnja ušteda zamenom klasičnih izvora toplote procenjena je na 15 do 20 miliona dinara. Novoizgrađeni daljinski sistem grejanja umesto klasičnih energenata za zagrevanje koristi geotermalnu energiju, koja greje osnovnu i srednju školu, vrtić, sud, Centar za socijalni rad, JKP Bogatić, zgradu opštine i policijsku stanicu - kažu u opštini Bogatić.

Oni podsećaju da su se do pre dve godine ove ustanove grejale na ugalj, mazut ili se koristila električna energija, koji su veoma skupi energenti u odnosu na geotermalnu energiju, koja je, praktično, neiscrpni prirodni resurs i, što je još važnije - ekološki čista energija.

Bogatić
foto: Nebojša Mandić

- Zato se sada razmatra priključivanje dodatnih objekata na postojeći geotermalni daljinski sistem, i to za crkvu sa parohijskim domom, kulturno-obrazovni centar sa bibliotekom i Dom zdravlja Bogatić - navode oni.

Znatne uštede

Efekti priključenja sa aspekta životne sredine su veoma značajni - smanjuje se emisija štetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida.

- U proceni uštede emisije ugljen-dioksida, koja bi se potencijalno ostvarila kada bi ovi objekti prešli sa fosilnih goriva na obnovljivu geotermalnu energiju, izračunato je da bi se minimalna potencijalna ušteda u emisiji kretala od 750 t ugljen-dioksida po godini, do maksimalnih 1000 t ugljen-dioksida godišnje.

Osim što se eksploatacijom i upotrebom geotermalne energije znatno smanjuje zagađenje vazduha, nisu zanemarljive ni uštede u budžetu koje se ostvaruju korišćenjem ovog u potpunosti ekološki prihvatljivog energenta. Prema proceni, očekivanja su da će se cela investicija otplatiti narednih sedam do deset godina.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track