POČELA DRUGA FAZA PROGRAMA ROMAKTED: Gradonačelnica Kruševca potpisala Protokol o saradnji
Foto: Ž.M.

EU i Savet Evrope o položaju Roma u Srbiji

POČELA DRUGA FAZA PROGRAMA ROMAKTED: Gradonačelnica Kruševca potpisala Protokol o saradnji

Srbija -

Evropska unija i Savet Evrope pokrenuli su 2 fazu zajedničkog programa ROMACTED – “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou”. Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope predstavlja nastavak prve faze ovog programa sprovedenog u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj (2017 - 2020), koji za cilj ima da pojača napore za pobošljanje integracije romskog stanovništva u lokalne zajednice kroz veće učešće u lokalnom kreiranju politike i sprovođenju lokalnih akcija.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je potpisala Protokol o saradnji koji pokazuje zajedničku posvećenost osnaživanja romske zajednice i ohrabrivanje učešća Roma i Romkinja u lokalnim planovima i projektima. Čelnica lokalne samouprave Kruševca izjavila je da „Grad Kruševac sistemski i kontinuirano radi na unapređivanju položaja romske nacionalne manjine.

Kruševac
foto: Ž.M.

Program ROMACTED faza 2 će biti značajan instrument za implementaciju Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, unapređivanje kvaliteta života kako romske, tako i lokalne zajednice, kao i mehanizam za jačanje kapaciteta lokalne samouprave kroz unapređivanje znanja i veština ljudskih resursa koji posvećeno rade na unapređivanju integracije romske zajednice u svim oblastima društvenog života“.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine pohvalio je ovaj program i realizovanu prvu fazu. Kao prioritetan cilj naveo je revidiranje lokalnih akcionih planova za Rome i usklađivanje sa EU propisima. Takođe, pohvalno je govorio i o sve većem učešću ove populacije na važnim državnim i rukovodećim mestima u našoj zemlji, na nastavničkim i profesorskim mestima u obrazovnom sistemu, a to je sve dobar podstrek za mlade naraštaje.

Protokol za učešće na programu “ROMACTED II” u Srbiji potpisalo je 14 lokalnih samouprava: Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i Zvezdara.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track