MINI SAJAM SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA: U Kruševcu održana poslovna manifestacija
Foto: Ž.M.

podrška

MINI SAJAM SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA: U Kruševcu održana poslovna manifestacija

Srbija -

Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt”, zajedno sa organizacijama koje učestvuju na Mini sajmu upoznali su lokalnu javnost sa aktivnostima poslovnih aktera iz Kruševca koji posluju po principima socijalnog preduzetništva.

Kruševac
foto: Ž.M.

Na Mini sajmu svoje aktivnosti i proizvode predstavila su sledeća udruženja: Gradska organizacija slepih i slabovidih, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih, Etno Rasina, Udruženje distrofičara Rasinskog okruga, Osmeh na dlanu, Udruženje za pomoć MNRO i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Veselin Nikolić” iz Kruševca.

-Opšteprihvaćeno stanovište u stručnoj javnosti je da socijalno preduzetništvo može da dovede do opšteg unapređenja kvaliteta života u zajednici kroz smanjenje nezaposlenosti, opšteg jačanje ekonomije, poboljšanju položaja socijalno ugroženih grupa i njihovom uključivanju u život zajednice, aktiviranje neiskorišćenih ljudskih potencijala, smanjenje potrebe za podrškom zajednice putem socijalnih davanja i smanjenja siromaštva, kaže Nenad Krstić, predsednik Udruženja “Evrokontakt”.

Socijalni preduzetnici posluju s idejom da kroz zaradu koju ostvare putem prodaje proizvoda ili usluga ispune jasnu socijalnu misiju. To znači da zarađena sredstva ne služe u osnovi samo uvećanju imovine pojedinaca, već se ulažu u svrhe kao što su: zapošljavanje ljudi koji teže dolaze do posla, socijalne i medicinske usluge, obrazovanje, zaštita životne sredine, kulturne aktivnosti u zajednici itd.

Krstić ističe da socijalni preduzetnici treba da imaju ekonomski održivo poslovanje putem prodaje proizvoda ili usluga, koje može da pokrije troškove poslovanja, uključujući i zarade zaposlenih, ali i da ostvari određeni profit koji ne služi samo za uvećanje imovine pojedinaca, već se delimično ili u celosti ulaže u namene koje su u skladu sa misijom organizacije i/ili potrebama zajednice. Važnost socijalnih preduzetnika leži u njihovom kapacitetu da se pozabave ekonomskim i socijalnim problemima koje ni javne službe, preopterećene ozbiljnim administrativnim i budžetskim ograničenjima, ni klasična profitna preduzeća ne mogu efektivno da reše.

Kruševac
foto: Ž.M.

-Budući da u Srbiji još uvek ne postoji zakonski okvir za ovu vrstu poslovanja,dosadašnji razvoj socijalnog preduzetništva se uglavnom oslanjao na civilni sektor, u okviru koga je jedan broj udruženja započeo ovu vrstu poslovanja, dok su druga razvijala aktivnosti podrške razvoju socijalnog preduzetništva u našoj zemlji. Organizacijom Mini sajma socijalnog preduzetništva želimo da stručnu i najširu javnost upoznamo sa činjenicom da u Kruševcu već postoji određen broj aktera u poslovanju koji posluju po univerzalnim principima socijalnog preduzetništva i da iniciramo proces kojim bi lokalna zajednica, na čelu sa lokalnom samoupravom, na osnovu zakonskih mogućnosti i uz upotrebu resursa kojima raspolaže, kreirala stimulativni ambijent za dalji razvoj ovog nesumnjivo veoma važnog oblika poslovanja, zaključuje čelnik “Evrokontakta”.

Mini sajam socijalnog preduzetništva se održava u okviru Aktivističke nedelje, odnosno projekta “Građani imaju moć”, koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz finansijsku podršku udruženja CRTA iz Beograda.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track