POBESNEO ZBOG ĆERKE, PA NAPRAVIO HAOS Pošto je razjareni otac preskočio ogradu i upao na čas,u niškoj školi preduzete su OVE MERE
Foto: JUžne vesti/T.R.

UKLJUČENE I INSTITUCIJE

POBESNEO ZBOG ĆERKE, PA NAPRAVIO HAOS Pošto je razjareni otac preskočio ogradu i upao na čas,u niškoj školi preduzete su OVE MERE

Srbija -

Nakon što je otac učenice upao na čas fizičkog u Osnovnoj školi “Car Konstantin” u Nišu i sukobio se sa drugom decom, pojačan je vaspitni rad sa đacima, a uključen je i Centar za socijalni rad, kao i Školska uprava i policija, kaže direktorka škole Gordana Milošević. Tvrdi da u ovoj školi ranije nije prijavljivano vršnjačko nasilje i da se sve rešavalo na časovima odeljenjskog starešine.

Posle teksta o incidentu usledili su brojni komentari u kojima čitaoci ukazuju na vršnjačko nasilje u ovoj školi.

Međutim, Milošević navodi da takvih prijavljenih problema nije bilo i poziva roditelje da prijave svaku sumnju na nasilje.

OŠ Car Konstantin
foto: Južne vesti/J.V

Kaže da su svi sukobi učenika do sada rešavani na časovima odeljenjskog starešine ili savetodavnim razgovorima, dok su roditelji pozivani po potrebi.

-Odeljenjske starešine u okviru svojih redovnih obaveza i aktivnosti prate i reaguju na svaku sumnju koja bi mogla da dovede do vršnjačkog nasilja, uključuju Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, vršnjački tim, stručne saradnike, Savet roditelja, ostale nastavnike i direktora. Škola u svakom trenutku postupa u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - kaže Milošević.

Prema njenim rečima, zbog incidenta na času fizičkog pojačan je vaspitni rad sa učenicima i obezbeđena im je psihološka podrška, a uključeni su i policija, Školska uprava i Centar za socijalni rad.

Direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu Zoran Jović objašnjava da je u ovom slučaju njihov posao da vide da li se deca osećaju ugroženo, koje su posledice po njih i da li bi incident mogao da se ponovi.

- U ovom slučaju odrasla osoba je vinovnik nasilja i mi samo štitimo decu. Ako se deca saslušavaju, a nemaju zakonske staratelje ili roditelje, mi izlazimo kao organ starateljstva i u našem prisustvu mogu da saslušavaju dete bez roditeljskog staranja. Ako posumnjaju u autentičnost izjave deteta ono se isto šalje kod nas da vidimo da li je ona autentična ili je možda iskonstruisana u dečijim glavama. Bavimo se zaštitom dece kada škola prijavi, pozivamo roditelje i procenjujemo rizik od ponavljanja nasilja. Kad se procesuira sve to šalje se policiji i tužilaštvu - kaže Jović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dodaje da je princip isti i kod vršnjačkog nasilja, kada škola potraži podršku u razgovorima sa decom i kada treba razmotriti da li su ona bezbedna.

Podsetimo, protiv 43-godišnjeg muškarca koji je u utorak, 16. novembra, preskočio školsku ogradu, upao na čas fizičkog i pretio učenicama podneta je i krivična prijava, a iz škole su saopštili da je nastavnik brzo reagovao i da deca nisu bila ugrožena.

(Kurir.rs/Južne vesti, T.Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track