POČAST SRPSKOM VLADARU: Despot Đurađ dobija spomenik u Smederevu
Foto: Nemanja Nikolić

POČAST SRPSKOM VLADARU: Despot Đurađ dobija spomenik u Smederevu

Srbija -

Zvaničnu proceduru za spomenik srpskom despotu Brankoviću pokrenuo je nedavno gradonačelnik Jovan Beč

Kulturni identitet Grada Smedereva je naša tvrđava, koja predstavlja jednu od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, a imala je i važnu ulogu u srpskoj srednjovekovnoj despotovini, kaže za Kurir članica Gradskog veća za kulturu, turizam i informisanje Smedereva Maja Ćirković.

- Tvrđavu je podigao despot Đurađ Branković i danas predstavlja jednu od najbolje očuvanih tvrđava, koja i dalje odoleva prošlosti i čuva ono što je najznačajnije u srpskoj istoriji, tradiciji i kulturi. Ona je mesto koje bi svako bar jednom trebalo da poseti i čuje bitne delove vezane za bogatu istoriju ovog zdanja. Na ušću reke Jezave u Dunav, svojom impozantnom veličinom zauzima čak jedanaest hektara. Sastoji iz Malog i Velikog grada i devetnaest impresivnih kula s jakim bedemima - kaže Ćirković.

Smederevo obiluje brojnim manifestacijama kulturnog karaktera, ali i privredno-turističkog, poput Smederevske jeseni.

- Septembar je najbolje vreme da posetite tvrđavu jer se tada tradicionalno održava Smederevska jesen, manifestacija u čast vina i voća. Veoma posećene turističke destinacije u Smederevu su i vila Obrenović, muzej, Narodna biblioteka stara 175 godina, Istorijski arhiv, Hram Svetog Georgija, kao i Trg Karađorđev dud - ističe članica Gradskog veća.

Grad Smederevo je nedavno od Ministarstva za brigu o selu dobio sredstva kako bi se u selima organizovala manifestacija Miholjski susreti sela.

- Manifestacije ovog karaktera imaju za cilj da se oživi društveni život na selu i sačuva tradicija, ali ne bi imale svoj tradicionalni sjaj da ih ne upotpune vredne ruke Udruženja žena koje vrlo uspešno čuvaju svoje običaje od zaborava. U narednom periodu radićemo na realizaciji ideje o podizanju spomenika despotu Đurđu Brankoviću, vladaru koji je podigao ovaj srpski prestoni grad na Dunavu. Zvaničnu proceduru pokrenuo je gradonačelnik Jovan Beč, koji je oformio i radnu grupu za realizaciju ove ideje. Radićemo svakodnevno na tome da Smederevo prikažemo kao grad koji obiluje bogatim kulturno-istorijskim nasleđem - istakla je Ćirkovićeva.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Grad Smederevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track