Najnovije vesti

DEDA RADOSAV (91) VERUJE DA GA JE SPASAO ANTIKORONA VENTILATOR: Starina se ne plaši virusa, nije oboleo zahvaljujući svom izumu
Foto: RINA

DEDA RADOSAV (91) VERUJE DA GA JE SPASAO ANTIKORONA VENTILATOR: Starina se ne plaši virusa, nije oboleo zahvaljujući svom izumu

Srbija

Kosjerić – U doba pandemije korona virusa svako se protiv pošasti bori na neki svoj način. Nošenje maske, držanje distance, puno vitamina i češće pranje ruku nego što to činimo inače su najčešći kojima pribegavamo.

deda Radosav
foto: RINA

Međutim, deda Radosav Marković iz sela Ražana kod Kosjerića otišao je korak dalje i napravio jedinstven patent – korona ventilator. Iako zagazio u desetu deceniju života (ima 91 godinu) kaže da se do sada nije zarazio, a da je za to zaslužan upravo njegov neobičan izum.

„Kad se zahuktalo sve ovo sa koronom odlučio sam zbog supruge i sebe da napravim ventilator koji u prostoriju ubacuje svež vazduh, a napolje izbacuje viruse i bakterije. Čak i muve tera iz prostorije ako ih ima, pritom i dodatno hladi prostor. Dodao sam i jedan deo u kom stoji alkohol, pa se izbacivanjem tih čestica dezinfikuje prostor. To što se nismo zarazili po meni dugujem samo ovom ventilatoru, koji je „terao“ viruse i bakterije iz prostora u kom svakodnevno boravimo“, rekao je deda Radosav za RINU.

deda Radosav
foto: RINA

Kako kaže, ovo nije prvi put ds sam osmili i napravi neku čudnu spravu koja je njemu i supruzi pomagala u domaćinstvu. Sve što očima vidi, ovaj vitalni starac sa padina Maljena može rukama i da napravi. Po struci je elektiričar, pa mu je to dodatno olakšalo rad na patentu.

„Imao sam dosta starih delova u mojoj radionici koje sam iskoristio. Motor koji ga pokreće je jako mali i troši vrlo malo električne energije, oko jednog kilovata. Pre ovog ventilatora napravio sam supruzi mašinu koja joj pomaže u prebiranju pasulja i odvaja zrna od trunki koje ostaju. To je bio zaista težak posao, ali uspeo sam“, priča Radosav.

deda Radosav
foto: RINA

U selu ga već poznaju kao odličnog majstora, a tek sad shvataju da iako se bliži stotoj deda Raćo pravi inovator. Osim dva ventilatora koja mogu stati rame uz rame sa nekim savremenim patentima njegovo majstorsko znanje u okolini Kosjerića čuvaju i brojne kosilice, cirkulari i mašine za obradu drveta.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja