ZIMSKI FESTIVAL TRADICIJE: Takmičenje u topljenju čvaraka, trka Deda Mrazeva obogatili vikend Subotičanima
Foto: Kurir.rs/N.H.

čuvari tradicije

ZIMSKI FESTIVAL TRADICIJE: Takmičenje u topljenju čvaraka, trka Deda Mrazeva obogatili vikend Subotičanima

Srbija -

SUBOTICA /PALIĆ - Nizom manifestacija organizovanih u centru Subotice i na Paliću, građani sa severa Bačke su imali prilike da uživaju u zimskoj čaroliji i ponudi domaće hrane a izložbom Božićnjaka sačuvana je bogata tradicija vrednih bačkih i banatskih domaćica.

Međunarodni „Zimski festival tradicije“ održan je osmi put na Paliću, a dvodnevna manifestacija okupila je 43 izlagača, koji su ponudili lokalne proizvode, dok se u topljenju čvaraka takmičilo 15 ekipa. Široka ponuda bačkih specijaliteta okupila je veliki broj posetilaca, a i sunčan zimski dan je išao na ruku organizatorima, pa je manifestacija bila veoma posećena.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Na Velikoj terasi, pored palićkog jezera, uživao je veliki broj građana, uz ponude domaćih kobasica, konzumiranju ovčijeg i junećeg paprikaša i toplim čvarcima sa 15 kazana. Mnogi su pazarili proizvode, da bi po pristupačnim cenama obogatili i trpezu kod kuće, a u ponudi je bila i prodaja povrća i voća s čuvene palićko-horgoške peščare.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

„Zimski festival tradicije”, ponudu domaće hrane i sveže topljenih čvaraka, organizovala su udruženje „Ludašpusta“ i preduzeće „Elitte Palić“, kao manifestaciju regionalnog značaja, koju godinama posećuju ne samo Subotičani, nego i takmičari i izlagači iz više naselja, Malih pijaca, Martonoša i Horgoša. Popularisanje zimske turističke ponude na Paliću obogaćeno je i humanitarnom manifestacijom, tradicionalnom Trkom deda mrazeva, u kojoj je sutradan, uprkos kišnom danu, učestvovalo oko 400 takmičara.

Kulturna i turistička događanja nastavljena su i posle vikenda, pa je tako održana i 18. tradicionalna „Izložba Božićnjaka“, u organizaciji udruženja građana „Bunjevačka vila“. Prema rečima Nele Ivić, predsednice UG "Bunjevačka vila“, izložbu Božičnjaka je pokrenula Marija Bošnjak Maca, u Maloj Bosni, koja je podsetila na važnost negovanja tradicije

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

. „Izrada Božićnjaka gotovo je izumrla, ali uspeli smo je sačuvati kao deo proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića“, istakla je Bošnjak. Izložbom Božićnjaka predstavljeno je delo vrednih ruku domaćica i domaćina, a zanimljivi su i radovi najmlađih i eksponati za predstojeće praznične dane, uz kulturni program omladine.

Kurir.rs/N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track