03:05

STOŠIĆI NISU NI SANJALI ŠTA IM SPAVA U PODRUMU: Odmah su pozvali čuvenog Vladicu koji im je izneo otrovnicu iz kuće

gospodar zmija iz vladičinog hana

STOŠIĆI NISU NI SANJALI ŠTA IM SPAVA U PODRUMU Odmah su pozvali čuvenog Vladicu, ovako im je izneo otrovnicu iz kuće (VIDEO)

Srbija -

VRANJE - Na visini zadatka kao i uvek Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana intervenisao je i uhvatio otrovnicu.

U selu Ćukovac nedaleko od Vranja Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana danas je u podrumskom delu kuće porodice Stošić uhvatio poskoka, koji je već bio u hibernaciji.

Na visini zadatka kao i uvek Stanković je reagovao brzo po pozivu porodice Stošić, intervenisao i izvukao poskoka. On kaže da će nakon hibernacije otrovna zmija poskok biti vraćena u prirodno stanište.

Vladica u jednoj od prethodnih akcija

"Porodica je primetila da se u tom delu kuće nalazi zmija poskok, i o tome me obavestila. Poskok je dužine pola metra. Trenutno je u hibernaciji i miruje na svu sreću. Kad izađe iz hibernacije i prođe zima, zmiju vraćam u prirodno stanište", objašnjava Stanković.

Stanković je pomenuti prostor porodične kuće detaljno morao da pregleda, jer kako kaže uvek postoji mogućnost da u hibernaciji ima više zmija.

Vladicu Stankovića, Srbija je upoznala kao posebnog i hrabrog čoveka koji godinama unazad hvata otrovne i neotrovne zmije. Stanković, koji je predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana oslobađa straha sve one koji u svojoj životnoj sredini naiđu na zmije, edukujući ih na pravi način.

03:05

STOŠIĆI NISU NI SANJALI ŠTA IM SPAVA U PODRUMU: Odmah su pozvali čuvenog Vladicu koji im je izneo otrovnicu iz kuće

Kao vrhunski poznavalac gmizavaca među kojima su i otrovnice nakon intervencija, zmije vraća u prirodno stanište, a očevicima ovakvih situacija predočava šta treba da rade ako se kojim slučajem nađu sa njima "oči u oči" .

Vladica objašnjava i kakav je značaj gmizavaca u lancu ishrana. Stanković napominje da zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite. Zmija je zaštićena vrsta u Srbiji i nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane, ističe on.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track