JEDNA BEBA STIGLA, ČETIRI NA PUTU: Loznica nastavlja podršku vantelesne oplodnje
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Javni poziv za dodelu sredstava

JEDNA BEBA STIGLA, ČETIRI NA PUTU: Loznica nastavlja podršku vantelesne oplodnje

Srbija -

LOZNICA – Javni poziv za dodelu sredstava grada za troškove vantelesne oplodnje (VTO) raspisan je u Loznici odlukom Gradskog veća čime treću godinu uzastopno lokalna samouprava podržava parove koji nastoje da postanu roditelji. Par može maksimalno dobiti 350.000 dinara, zahtevi se mogu dostavljati narednih šest meseci, a nadležna komisija o njima će odlučivati svakog meseca.

Kako je potvrđeno iz lokalnog Odeljenja za društvene delatnosti u ovogodišnjem budžetu grada za ovu namenu je planirano šest miliona dinara, isto kao prošle i milion više nego pretprošle godine kada je uvedena ova mera podsticaja nataliteta u lozničkom kraju. Planirana suma za 2022. dovoljna je da maksimalan iznos dobije sedamnaest parova. Lani je ovakav podrška odobrena za jedanaest parova i svima je dat maksimalan iznos od po 350.000 dinara, dok je godinu pre podržano njih četrnaest, tako da ih je ukupno 25 dobilo šansu da postanu roditelji. Prema podacima gradske uprave za sada je rođena jedna beba i još četiri su ‘’na putu’’. Pravo na ovakvu podršku grada imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, oni koji ne ispunjavaju uslove za taj postupak preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, žene koje u momentu podnošenja zahteva nemaju 45 godina, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, kada nema druge trudnoće prirodnim putem nakon rođenja prvog deteta.

Rezultati ove mere bili bi bolji da pandemija nije onemogućila neke parove da prethodne dve godine odu blagovremeno na odgovarajuće klinike, ali se očekuje se da kovid ove godine konačno popusti i da stigne još beba.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track