Novi rekord: Pljeskavica od 54 kilograma

Novi rekord: Pljeskavica od 54 kilograma

Srbija -
Spravljanje "najveća pljeskavica na svetu" centralni je događaj osmodnevne Roštiljijade koja se završava u nedelju, 2. septembra

LESKOVAC - Roštiljdžjije leskovačke "MK Mesare" Goran Todorović i Ivan Đorđević ispekli su u četvrtak veče pljeskavicu tešku 54 kilograma čime su svoj prošlogodišnji rekord nadmašili za jedan kilogram.

Spravljanje "najveća pljeskavica na svetu" centralni je događaj osmodnevne Roštiljijade koja se završava u nedelju, 2. septembra.

Todorović i Đorđević su po četvrti put uzastopno oborili sopstveni rekord, bez rivala.

"Tajna je u kvalitetu mesa i u načinu spremanja, a sve ostalo je rutina. Mi smo svakodnevno u ovom poslu i nema velike razlike između pečenja male i velike pljeskavice", kazao je Đorđević.

Roštiljdžije su, ipak, najviše oznojile pripereme za okretanje pljeskavice, i prebacivanje sa pleha na rešetke dzinovskog roštilja. Uspeli su da je okrenu neoštećenu, što je glavni uslov za proglasenje rekorda. Predsednik žirija Zoran Todorović rekao je da je pre pečenja pljeskavica imala prečnik od 157 centimetara i debljinu od 2,5 santimetara, a posle pečenja prečnik je bio 142, a debljina 2 santimetra.

Organizatori "Roštiljijade" i "MK Mesara" su, po tradiciji, nameravali da pljeskavicu isečenu u komade daruju štićenicima Gerentološkog centra, ali ju je razgrabila publika, pre svega stariji Leskovčani.

"Za one u Domu staraca ostalo je samo okrajak", negodovao je jedan od članova žirija.

Iako se ovaj događaj godinama najavljuje kao "pljeskavica za Ginisa", izvesno je da ni ovoga puta leskovački rekord neće biti zabeležen u knjizi rekorda jer predstavnici Ginisa nisu ni pozvani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track