PSI LUTALICE IZUJEDALI LOZNIČKI BUDŽET: Napravili 10,2 miliona dinara štete
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

skupo ih koštalo

PSI LUTALICE IZUJEDALI LOZNIČKI BUDŽET: Napravili 10,2 miliona dinara štete

Srbija -

LOZNICA - Tokom prošle godine gradska Komisija za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica primila je i obradila ukupno 278 zahteva, 228 zbog ujeda i 50 zbog štete nanete domaćim životinjama. Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo ukupno 265 ugovora o poravnanju sa oštećenima, 214 zbog ujeda i 51 napada na domaće životinje, a njihova ukupna vrednost je 10,2 miliona dinara, za ujede oko 9,6 miliona i oko 693.000 za štetu na domaćim životinjama, stoji u izveštaju nadležne komisije koji se našao na sednici Gradskog veća.

Loznica, pas, psi, Psi Lutalice
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Podneto je i 17 tužbi zbog ujeda pasa lutalica i jedna za štetu na domaćim životinjama. Lani je bilo manje zahteva za naknadu štete zbog ujeda u odnosu na 2019, za 31, ali više nego 2020. za 22, dok je vrednost zaključenih ugovora o poravnjanju prošle godine bila za oko 687 hiljada manja nego pre tri, ali veća za 1,1 milion nego 2020. godine. Prema izveštaju komisije prosečna vrednost isplaćene naknade zbog ujeda pasa lutalica je minule godine bila 44.840 dinara, nešto veća nego prethodne dve, a zbog štete na domaćim životinjama 13.596, manja nego dve ranije. U prva dva meseca ove godine nadležna komisija je primila i obradila ukupno 38 zahteva, 33 usled ujeda pasa lutalica i pet za štetu na domaćim životinjama, tri više nego u istom periodu 2020, ali 17 manje nego 2019. Gradsko pravobranilaštvo je ove godine zaključilo 17 ugovora o poravnanju sa oštećenima ukupne vrednosti od skoro 721.000 dinara, od čega 623.000 za ujede.

Loznica, pas, psi, Psi Lutalice
foto: Kurir.rs/T. Ilić

U lokalnoj samoupravi ocenjuju da se minulih godina u Loznici, ali i u Srbiji, beleži porast broja registrovanih povreda nanetih od strane pasa lutalica kao i da se to često vezuje za početak uvođenja novčane naknade licima kojima su nanete ozlede ili šteta na domaćim životinjama, a bilo je u više navrata i pokušaja zloupotrebe. Ocena je i da se u velikom broju slučajeva ujedi vlasničkih pasa nastoje prikazati kao atak napuštenog psa zato što grad na čijoj se teritoriji to dogodi snosi svu odgovornost.

Grad godinama radi na rešavanju ovog problema kroz ulaganje u zoohigijensku službu KJP “Naš dom“ koja je blagovremeno preduzimala aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju pasa lutalice, ali i kroz masovnu sterilizaciju pasa na teritoriji Loznice. Rad na smanjenju populacije pasa lutalica biće nastavljen, a akcenat će biti na aktivnijem nadzoru nad sprovođenjem odredbi gradske odluke o držanju domaćih životinja i primeni Zakona po kome svaki pas mora da bude sterilisan, čipovan, kao i da samo zvanično registrovane odgajivačnice mogu da se bave odgajivanjem pasa.

Inače, Loznica je još 1999. otvorila prihvatilište za napuštene pse gde ih je gotovo uvek oko 200, ali problem traje i po osnovu nadoknade nastalih šteta iz gradske kase i dalje odlaze milionski iznosi.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track