U Subotici promovisan nacionalni model dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji
Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

U Subotici promovisan nacionalni model dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji

Srbija -

U cilju predstavljanja prednosti dualnog obrazovanja, dosadašnjih iskustava i postignuća i primera dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019/2020. školske godine, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Subotici promociju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Promociji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Uz izražavanje zadovoljstva što je Grad Subotica danas ponovo domaćin jednog ovakvog okupljanja, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, rekao da smo svedoci da je ovo region koji snažno u ekonomskom pogledu napreduje.

„Kako drugačije da razvijamo ekonomiju u državi ukoliko ne razmišljamo o tome da je jedan od stubova ekonomskog razvoja i obrazovanje. Ono što će mladi učenici koji se opredele za ovaj model sigurno dobiti jeste kvalitet znanja koji će ih učiniti odmah zapošljivim. Razvoj i širenje naše industrijske zone je nešto što nam daje snažan zamajac i uverenje da ćemo uspeti, jer imamo pogodno tlo za razvoj“, istakao je Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Dodao je da Grad Subotica godinama unazad svojim aktivnostima pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja.

„Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone i na srpski obrazovni sistem, ali i na Grad Suboticu. To smo dokazali kroz razne mere usmerene u tom pravcu, kroz direktnu pomoć školama, učenicima i njihovim roditeljima, a pre svega stimulušući učenike koji pohađaju nastavu na dualnom obrazovanju. Ono na čemu, po mom mišljenju, treba još da radimo, jeste da svi zajedno, udruženim snagama, menjamo odnos prema zanatskim zanimanjima i da mlade ljude usmerimo da ih prepoznaju kao uvažena, dostojanstvena zanimanja koja su nam preko potrebna“, naglasio je Bakić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Dodao je da promocija modela dualnog obrazovanja među privrednicima mora da bude još efikasnija, kako bi privreda bila u potpunosti informisana o mogućnostima zapošljavanja učenika po dualnom obrazovanju.

„To će dovesti do mnogo uspešnije realizacije ovog modela, a mi ćemo kroz plan upisa i uvođenje novih obrazovnih profila stvarati prostor i za nove partnere. U Subotici je u prvi razred srednje škole upisano 140 učenika po dualnom modelu, a ukupno po ovom modelu nastavu pohađa 408 učenika, na devet profila i sedam područja rada, na tri nastavna jezika. Subotica je, kao takva, centar dualnog obrazovanja u Vojvodini, jer је jedna četvrtina učenika po dualnom obrazovanju u Vojvodini iz Subotice”, kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

On se, na kraju, zahvalio svima koji su organizovali ovaj skup.

„Zahvaljujem se resornom ministarstvu što čini ogromne napore da novim zakonskim rešenjima i tesnom saradnjom sa školama i lokalnim samoupravama u punom kapacitetu primeni koncept dualnog obrazovanja. Posebno se zahvaljujem pomoćnici ministra Gabrijeli Grujić jer je ispunila ono što mi je obećala, a to je da će Subotica imati dva trening-centra“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Pomoćnik ministra Gabrijela Grujić je, obraćajući se medijima uoči promocije nacionalnog modela dualnog obrazovanja u Gradskoj kući, izjavila da Vlada Republike Srbije, osim toga što podržava dualno obrazovanja na nivou srednjeg obrazovanja, daje podršku i u oblasti visokog obrazovanja.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Od prošle godine imamo akreditovana 32 programa čak na devet visokoškolskih ustanova, šest akademija strukovnih studija i tri fakulteta, što svedoči o tome da dualno obrazovanje postaje jedna ozbiljna platforma koja govori o tome da u 21. veku ne možemo da govorimo samo o značaju teorijskih znanja već i o veštinama, sposobnostima, stavovima, sveukupnim kompetencijama koje naše mlade čini odmah zapošljivim nakon željenog nivoa formalnog obrazovanja“, istakla je, između ostalog, Gabrijela Grujić.

Podsetila je i da Vlada Republike Srbije podržava razvoj 12 trening centara u čije se najsavremenije opremanje radioničarskih blokova ulažu značajna sredstva.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Subotica se razlikuje po tome što će imati trening centre u dve škole, Tehničkoj školi ’Ivan Sarić’ i Hemijsko-tehnološkoj školi. To je zato što je svih prethodnih godina pokazala kvalitet i posvećenost dualnom obrazovanju. Zahvaljujem se gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću koji snažno podržava ovaj model realizacije nastave, svestan da ukoliko se podržava ovakav model mladi ljudi sigurno ostaju u Subotici, grade ovde svoje karijere, a Subotica i okruženje napreduju“, podvukla je Gabrijela Grujić.

Prisutnima u Velikoj većnici obratio se i predstavnik Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Damir Vojnić Tunić, a o iskustvima ovdašnjih srednjih škola u realizaciji dualnog obrazovanja govorili su direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Željko Rajčić i direktor Politehničke škole Iso Planić.

Grad Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Iskustva ovdašnjih kompanija u realizaciji dualnog obrazovanja predstavili su direktor kompanije „MiniPani“ d.o.o. Gabor Kovač, predstavnik kompanije „Don Don“ d.o.o. Verica Budimc, predstavnik kompanije „Kontinental“ Jelena Zec, i direktor kompanije „Vojput“ Vukoslav Vukoslavović.

Promociji dualnog obrazovanja prisustvovali su i profesori i učenici subotičkih srednjih škola, Ekonomske škole „Bosa Milićević“, Hemijsko-tehnološke škole, Politehničke škole i Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track