00:39

GORAN VESIĆ: Beograd danas ponosno slavi Medjunarodni dan Roma

GORAN VESIĆ: Beograd danas ponosno slavi Međunarodni dan Roma

Beograd -

Povodom Međunarodnog dana Roma, zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ugostio je na Starom Dvoru 20 zdravstvenih medijatorki romske nacionalnosti.

Zdravstvene medijatorke predstavljaju važnu sponu u efikasnom povezivanju zdravstvenog sistema i građana neformalnih romskih naselja. One vode evidenciju o zdravstvenom stanju žitelja neformalnih naselja, rade na podizanju svesti o neophodnosti vakcinacije dece, higjenskih navika, zaštita od zaraznih bolesti kao i o planiranju porodice. Na teritoriji Grada Beograda je angažovano je 20 zdravstvenih medijatorki.

“Danas je svetski dan Roma, i danas Beograd ponosno slavi sa svojim sugrađanima Romima. Želimo da pošaljemo jasnu poruku da Beograd pripada svim našim sugrađanima i sugrađankama bez obzira koje su nacionalnosti i vere. Ovo je prilika da se podsetimo šta smo uradili a šta nismo da bi Romi bili u potpunosti integrisani u naše društvo. Predstoji nam još mnogo toga da uradimo kako bi Romi postali ponosni članovi našeg društva. To je naša civilizacijska obaveza koju treba da ispunimo u narednom periodu. Srećan sam što sam danas razgovarao sa zdravstvenim medijatorkama, to su Romkinje koje komuniciraju sa ljudima koji žive u neformalnim naseljima i koje su mnogo pomogle da se podigne zdravstvena svest. Siguran sam ćemo sledeće godine moći da kazemo kako smo učinili još mnogo toga kako bi Romi bili u potpunosti integrisani u društvo u kojem živimo. Zato nam je potrebna produžena ruka Romske zajednice i verujem da je ovo dobar način da nastavimo da živimo zajedno”, izjavio je Vesić.

Takođe, Vesić je istakao i da sve više Romkinja i Roma studira i završava fakultete, učestvuju u političkom životu, ima sve više njih koji su uspešni privrednici.

I da javno pokazivanje tih primera može da bude put drugim Romima na koji način mogu da unaprede svoj život i svojih porodica.

Kurir.rs

Bonus video:

07:20

GORAN VESIĆ O POSTIZBORNOJ POLITIČKOJ SCENI SRBIJE: Đilas najveći gubitnik, o vladajućoj koaliciji odlučiće organi stranke SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track