KRUŠEVAC IZDVAJA 24,1 MILION DINARA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Rasinskom okrugu smanjena nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu
Foto: Grad Kruševac

potpisan sporazum

KRUŠEVAC IZDVAJA 24,1 MILION DINARA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Rasinskom okrugu smanjena nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu

Srbija -

U Gradskoj upravi danas su potpisani sporazumi u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kruševca za 2022. godinu.

Sporazume su potpisali gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja za Rasinski okrug Predrag Marković, a saradnja na realizaciji ovih programa odvija se po 14. put, kaže se u saopštenju Gradske uprave.

Kruševac, Grad
foto: Grad Kruševac

Odlukom o budžetu grada Kruševca izdvojeno je 24,1 miliona dinara za sprovođenje LAPZ 2022. godine, od čega je 3,1 milion predviđen na ime prenetih obaveza iz prethodne godine, a 21 milion za pet novih programa. Subvencija za samozapošljavanje (pružanje stručne pomoći, obuka iz oblasti preduzetništva – 9 miliona dinara ) i subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih ( nova radna mesta – 3 miliona dinara ) su deo ukupnig programa.

Program stručne prakse ( stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita – 2 miliona), program sticanja praktičnih znanja (i veština kroz obavljanje konkretnih poslova -2 miliona) i Program pripravnici ( stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno najmanje 3. godišnje ili 4. godišnje visoko obrazovanje radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita – milion dinara), a realizuje se uz zasnivanje radnog odnosa.

Kruševac, Grad
foto: Grad Kruševac

Sporazumima je predviđen i Program javnih radova (cilj je radno angažovanje teže zapošljivih lica radi očuvanja i unapređenja njihove radne sposobnosti, kao i ostvarivanje određenog društvenog interesa – milion dinara).

- Sporazumom o sufinansiranju planirano je izdvajanje ukupno 33.333.333 dinara za realizaciju programa, od čega Grad učestvuje sa 51% ili 17 miliona, a Nacionalna služba sa 49% ili 16.333.333 dinara. Za javne radove Grad izdvaja 4 miliona dinara. Opšti cilj realizacije ovih programa je smanjenje nezaposlenosti, pri čemu su programi prilagođeni potrebama korisnika, izjavila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Direktor Filijale NSZ Srbije za Rasinski okrug Predrag Marković je istakao da je 31. marta prošle godine na evidenciji Službe bilo više od 10.000 nezaposlenih lica, a ove godine ih je oko 8,5 hiljada, što znači da se beleži pozitivan trend i značajno smanjenje nezaposlenosti.

Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track