ŽENE U ANTIČKOM RIMU: Otvorena izložba u Muzeju Jadra (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

ŽENE U ANTIČKOM RIMU: Otvorena izložba u Muzeju Jadra (FOTO)

Srbija -

Koliko se položaj žena promenio u minulih dva hiljade godina Lozničani mogu saznati u narednih mesec dana koliko će trajati danas otvorena izložba "Žene u antičkom Rimu" autorke Gordane Ković, muzejske savetnice arheološkinje Narodnog muzeja u Šapcu. Izloženo je više panoa kao i interesantan materijal, deo antičke zbirke Narodnog muzeja u Šapcu koji godinama nije bio predstavljen, a radi se o predmetima iz svakodnevnog života, stonom i kuhinjskom posuđu i nakitu koji potvrđuje da su žene i u ta davna vremena, kao i danas, volele lepo da izgledaju.

Prema rečima Gorana Vilića, istoričara i upravnika Muzeja Jadar, to je priča o ženama u antičkom Rimu, njihovom životu i položaju, a deo izložbe posvećen je najznačajnijim ženama iz tog doba.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Na našim prostorima su Rimljani bili nekoliko vekova, došli su početkom prvog veka, ostavili dosta traga i sa područja današnje Srbije je bilo 17 imperatora. Iako žene u tadašnjem Rimu nisu učestvovale u javnom životu i nisu imale svoja prava neke su s obzirom na položaj mogle uticati na mnoge odluke. Reč je o ženama kao što je Flavija Julija Helena, majka cara Konstantina, jednog od najznačajnijih imperatora rođenih na ovim prostorima, koja je na njega uticala i zaslužna je za priznavanje hrišćanske vere kao zvanične religije – kazao je on na otvaranju izložbe.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Gordana Ković kaže da je izložen materijal koji se nalazi u šabačkom Narodnom muzeju, a potiče sa različitih antičkih lokaliteta Mačve i Pocerine i prestavlja život žena na ovim prostorima u antičko doba i život žena u samom Rimu u antičko doba jer tu postoji velika razlika.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Žene nisu imale nikakva prava, o njima se malo zna i malo piše. Dok o ženama iz antičkog Rima nešto može da se sazna i iz istorijskih izvora, a oženama koje su živele na našim prostorima u tom periodu ne znamo ništa i o njima govori izloženi materijal. Izložba postavlja pitanje da li smo mi u ovih 2.000 godina u pogledu prava žena manje, ili više napredovali, ili nismo. Ako jesmo u kojoj meri. Kada govorimo o položaju žene u antičkom Rimu, u prvi mah se čini da je ona bila uskraćena za svaki oblik prava. One jesu tokom čitave rimske istorije bile potpuno isključene iz javnog i političkog života. Nisu imale pravo glasa, ni pravo odlučivanja. Sa porastom Rimskog carstva, menjao se i položaj žene, tako da je u vreme cara Justinijana (527-565) žena skoro izjednačena sa muškarcem i pravni položaj im je bio bolji nego u mnogim državama dvadesetog veka. To nije teško razumeti, ako znamo da su žene u svetu prvo pravo glasa dobile na Novom Zelandu krajem XIX veka, a u Švajcarskoj tek 1971. Za razliku od nekih radikalnih muslimanskih država, gde se ženama osporava pravo na pismenost, rimske devojčice su osnovno obrazovanje sticale od sedme do dvanaeste godine – rekla je ona.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Autorka kaže da joj je bila želja da pokaže da je svet od pre 2.000 godina imao neka prava koja mi danas nemamo, iako verovatno mislimo da živimo u najsavremenijem društvu i da su nam sva moguća prava dozvoljena, ali nažalost nisu.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

- Predmeti koje su koristile govore da su imale potrebu da se bave kuvanjem, brinu o porodici, ulepšavaju se i da se mnogo toga nije promenilo u odnosu nekada i sada. Ono što možda povezuje sve žene jeste činjenica da su bile stub porodice, vodile brigu o domaćinstvu, vaspitanju dece, a to se nije promenilo ni do danas i to je nit koja povezuje čitav taj period od tada do našeg vremena – kazala je Kovićeva.

Muzej Jadra, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track