NIŠTA NIJE LEPŠE OD MAMINE KUHINJE: Džem, ajvar, jaja i meso studenti i dalje donose u torbama iz cele Srbije
Foto: Shutterstock, Profimedia, Kurir

Beogradski studenti se još hrane i "iz torbe"

NIŠTA NIJE LEPŠE OD MAMINE KUHINJE: Džem, ajvar, jaja i meso studenti i dalje donose u torbama iz cele Srbije

Srbija -

Ima li šta lepše i zdravije od domaće hrane, sira i jaja, sarmi koje skuva mama ili omiljenog bakinog kolača. Beogradski studenti se još hrane i "iz torbe", iako je menza povoljna, a fast fud restorani su na svakom ćošku.

Nekada je slanje hrane bio ritual, a neke mame znale su da opskrbe svoje sinove i ćerke hranom i za nedelju dana - da se lepo jede kuvano.

A studenti koji su pošli na studije od svoje kuće i odvojeni su od porodice, znaju koliko je pravilna ishrana neophodna za koncentraciju i dobro studiranje. Oni na sve moguće načine pokušavaju da se prehrane i sebi obezbede kvalitetan obrok. Saveznik u tome im je i dalje hrana koju im redovno šalje porodica.

Razgovarali smo sa nekoliko studenata koji su nam otkrili koju hranu najčešće jedu i koja im pomaže da bolje zapamte preobimno gradivo za ispite.

Studenti, Studiranje
foto: Shutterstock

Studentkinja srpskog jezika iz Valjevske kamenice M.A. kaže za Telegraf da joj pomaže to što njena porodica ima sopstvenu hranu, te da ona obično sama nosi hranu od kuće.

- Mi u u Valjevskoj kamenici imamo našu hranu. Imamo stoku koju čuvamo i kada odem kući uvek ponesem suvo meso. Kući se vraćam otprilike dvaput ili triput mesečno, tako da ne maltretiram svoje roditelje da mi šalju hranu, već sama spakujem i ponesem putnu torbu - kaže ona i dodaje:

- Pored mesa, jedem i jaja. Ona imaju proteine. Pored toga što idem u studentsku menzu, hrana koju mi pošalju moji mi mnogo znači.

Student ekonomije iz Požarevca N.M. kaže da mu tokom studiranja najviše pomaže studentska menza u koju redovno odlazi, ali, kako kaže, to nije dovoljno, pa mu u zdravoj ishrani pomažu i roditelji koji mu šalju hranu.

- U studentskoj menzi koristim dva obroka. Šezdeset obroka mi pomaže da se sa jedne strane dobro hranim, a sa druge strane, na taj način uštedim pare, da ih trošim za druge stvari - priča on.

Od hrane najviše voli testo, obožava, kaže on, kada mu roditelji pošalju bakin kolač ili štrudlu tokom vikenda.

Student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu D.D. tvrdi da je pri kraju studiranja i da mu je neophodna koncentracija za najteže ispite, a najmirniji je kada namaže džem ili ajvar na parče hleba.

- Roditelji mi obično pošalju zamrznutu hranu, kao što je piletina i belo meso, ali ja najviše volim namirnice poput džema i ajvara. Pa zbog toga im sam kažem da mi to pošalju, kako ne bi zaboravili - kaže on.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track