TRKA STAZAMA VUKA KARADŽIĆA: U organizaciji Sportskog udruženja Loznički trkači, promoteri Olivera Jevtić i Stenli Kipruto
Foto: Kurir/T.I.

TRKA STAZAMA VUKA KARADŽIĆA: U organizaciji Sportskog udruženja Loznički trkači, promoteri Olivera Jevtić i Stenli Kipruto

Srbija -

Prva trejl trka, odnosno trčanje u prirodi, pod nazivom "Stazama Vuka Karadžića" u organizaciji Sportskog udruženja "Loznički trkači" biće održana u nedelju (29. maja) u Tršiću, rodnom selu reformatora srpskog jezika. Prema rečima Branka Jocića, jednog od organizatora trke i osnivača "Lozničkih trkača", prijavljeno je skoro 220 trkača, od čega 65 žena.

- Dan uoči trke u lozničkom Omladinskom centru biće od 16 do 20 časova podela startnih paketa za trkače koji dolaze sa strane, a ima prijavljenih iz Bosne i Hercegovine, kao i raznih krajeva Srbije, Sombora, Niša, Valjeva i drugih mesta. Trku će podržati naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić i Stenli Kipruto koji će se toga dana, oko 20 časova, u Omladinskom centru družiti sa trkačima i održati tribinu o načinima treninga, ishrane i slično. Na sam dan trke njih dvoje će biti i na saborištu u Tršiću, gde je u 11 časova predviđen start trke – kazao je danas Jocić za Kurir.

Trka će biti održana na stazi dugačkoj 21,1 kilometar sa 600 metara ukupnog uspona, a za najuspešnije učesnike u muškoj i ženskoj kategoriji predviđene su odgovarajuće novčane nagrade. Trkače staza vodi od Vukove - spomen kuće kroz hladovinu stoletnih Manastirskih šuma, do Manastira Tronoša, zatim preko velike Bobije i etno kompleksa Miličin konak nazad do Tršića i Vukove kuće gde je cilj. Kompletna trka se odvija u kraju koji je proglašen za predeo od posebnog značaja - Predeo izuzetnih odlika "Kulturni predeo Tršić-Tronoša", koji je pod zaštitom države pa organizatori apeluju na učesnike trke da se ponašaju u skladu sa tim.

"Loznički trkači" prvu trejl trku organizuju uz podršku Grada Loznice, Centra za kulturu "Vuk Karadžić", Turističke organizacije grada i brojnih sponzora.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track