U VALJEVU ISPALJENO SKORO 400 PROTIVGRADNIH RAKETA: Najveća šteta na voću, ratarskim i povrtarskim usevima
Foto: Youtube Printscreen

U VALJEVU ISPALJENO SKORO 400 PROTIVGRADNIH RAKETA: Najveća šteta na voću, ratarskim i povrtarskim usevima

Srbija -

Od početka ovogodišnje sezone odbrane od grada, koja je startovala 15. aprila, protivgradna odbrana sa Radarskog centra Valjevo na Blizonjskom visu, dejstvovala je tokom devet dana, a ispaljeno je 396 protivgradnih raketa.

Za protivgradnu odbranu proteklih dana bilo je najviše posla tokom noći, a grada je u manjem ili većem intenzitetu bilo na celoj teritoriji Kolubarskog okruga. Na osnovu procene procenitelja iz osiguravajućih kuća najveće štete zabeležene su u selima Markova Crkva, Veselinovac i Virovac. Nastala šteta na voću, kao i na ratarskim i povrtarskim usevima procenjuje se na oko 40 odsto, a na pojedinim parcelama letina je potpuno uništena.

- Grad je padao oko pola dva u toku noći i za 15 minuta uništio sve. Sa parcele od nekih 40 ari trebalo je da bude oko dva vagona lubenica, za tržište su stizale početkom jula. Zasad osiguravam već nekoliko godina, a šteta je sada procenja na nekih pola miliona dinara - priča Radovan Nenadović iz Virovaca.

Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije objašnjava da je grad u noćnim satima sasvim uobičajena pojava, ali ređa nego u dnevnim uslovima.

- Karakteristična je za dane sa vrlo visokim temperaturama kada atmosfera ostaje pregrejana i tokom noći, pa su konventivna, vertikalna na gore, kretanja vazduha potpuno normalna pojava. Samim tim se u hladni deo atmosfere podiže vlažan vazduh iz prizemlja i dolazi do stvaranja jačih kumulonimbusa- kaže Babić.

Ove godine iz budžeta grada Valjeva za kupovinu 64 protivgradne rakete izdvojeno je skoro tri miliona dinara. Protivgradne rakete, dometa 7.300 do 7.900 metara, biće nabavljene od kruševačkog Trajala, nakon čega će biti isporučene Radarskom centru na Blizonjskom visu.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja