VREMEŠNA ITALIJANKA KRENULA PEŠICE NA PUT OD 20.000 KILOMETARA: Hrabra Vijena stigla do Srbije i poslala MOĆNU PORUKU (FOTO)
Foto: Rina.rs

jasan cilj

VREMEŠNA ITALIJANKA KRENULA PEŠICE NA PUT OD 20.000 KILOMETARA: Hrabra Vijena stigla do Srbije i poslala MOĆNU PORUKU (FOTO)

Srbija -

Da su godine samo brojka na papiru i ništa više na svom ličnom primeru odlučila je da pokaže vremešna, ali hrabra i vitalna Italijanka.

Vijena Кamarota iz Salerna ima 72 godine i pešačiće neverovatnih 20.000 kilometera kako bi prešla razdaljinu od Italije do Кine, a sve to po uzoru na svog zemljaka čuvenog Marka Pola. Njen cilj je jasan, ali još je jasnija poruka koju želi da pošalje čitavom svetu.

- Na ovaj put odlučila sam se upravo zbog žena mojih godina jer želim da im poručim da nikada ne odustaju od svojih želja i ciljeva. Ništa nije nemoguće i starost nije prepreka već može biti i odlična motivacija za beg iz zone komfora i pravi momenat da uradite neku ekstremnu stvar - kaže Vijena.

Кad je svojoj okolini saopštila šta želi da uradi svi su je, kako kaže, gledali u neverici. Ali, kad su shvatili da odustajanje nije njena opcija pružili su joj podršku i upututili reči ohrabrenja.

- Na ovu ideju sam došla pre dve godine kad je krenula korona i kad sam se razbolela. Nastavljena je ove godine kad sam ušla u jednu organizaciju koja se bavi arheologijom i kulturom. Na ovom putu najveća podrška su mi ćerke koje se mnogo interesuju za ovo što radim, a takođe me podržavaju putem interneta moji lekari koji mi pomažu kad imam problema sa mišićima - kaže hrabra Italijanka.

Italijanka, Vijena Kamarota
foto: Rina.rs

Njena snaga i kondicija ne bi trebalo ni da čude jer je Vijena aktivan planinski vodič, instruktor kajaka, na svom putu dugom 20.000 kilometara proći će kroz mnoge zemlj i gradove, a kako kaže već se raduje upoznavanju različitih kultura i nacija.

Ako sve bude teklo po predviđenom planu, njena nesvakidašnja avantura trebalo bi da potraje oko tri godine. Iza nje je 37 dana putovanja i trenutno prolazi kroz Srbiju, a bogato arheološko nasleđe zadržalo ju je na nekoliko sati i u Čačku u kom je obišla čuvene Rimske terme smeštene u samom centru grada.

- Mislim da mladi treba da dosta putuju, da cene druge kulture, jer upravo kultura i druge zemlje su mostovi koji nas povezuju i koji nam daju mir. Čačak me mnogo podseća na moj grad, Rimske terme mi se jako dopadaju, posebno zato što se nalaze u centru grada. Ljudi su ovde nasmejani, mnogo volim vino i pre dolaska u Srbiju čula sam mnogo o proizvodnji vina. Što se tiče hrane, ne volim meso, a čula sam da je to ovde jako popularno. Više volim voće i povrće - rekla je Vijena.

Istrajnost, snaga duha i tela krase ovu ženu i zato Vijenina priča može da posluži kao prava motivacija kad vas "mrzi" da odete čak i do prodavnice. Putovanje prate italijanski mediji, a ona se trudi da na specifičan način prikaže svaki segment svog podviga.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja