BOLJI POLOŽAJ PENZIONERA JE PRIORITET: Okružni odbor Saveza penzionera Rasinskog okruga o statusu najstarije populacije
Foto: Kurir/Ž.M.

Izveštaj

BOLJI POLOŽAJ PENZIONERA JE PRIORITET: Okružni odbor Saveza penzionera Rasinskog okruga o statusu najstarije populacije

Srbija -

Penzioneri Rasinskog okruga su nezadovoljni materijalnim položajem i društvenim statusom i traže da se hitno poboljša situacija u korist pripadnika trećeg doba.

- Penzioneri se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Ogromna većina prima penzije ispod 30.000 dinara, a zabrinjavajući broj je onih sa oko 20.000 dinara. Cene na tržištu su drastično skočile, posebno prehrambenih proizvoda, zimnice i ogreva, što dodatno komplikuje položaj najstarije populacije. Država mora da zaustavi stalni rast cena i učini radikalne korake da se materijalni položaj i društveni status penzionera poboljša, kaže Miljko Minić, predsednik Okružmog odbora Saveza penzionera Rasinskog okruga.

penzioneri, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Penzionerska udruženja u Rasinskom okrugu su pozitivno poslovala u prošloj godini, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti da obezbede tekuće održavanje svojih objekata i prostorija, a da ne govorimo o neophodnim investicijama.

O teškoj situaciji u Gradskom udruženju penzionera Kruševca govori i predsednik Miloje Bogićević:

- O penzionerima niko ozbiljno ne misli od lokalne samouprave do državne vlasti. Lepo nas prime na razgovor, a realizacije zaključaka nema. Radimo projekat za rekonstrukciju zgrade u vrednosti 1,5 miliona dinara, a para nema. Grejanje plaćamo od 70-80.000 u sezoni i 20.000 van sezone što je nemoguće izdržati. PIO fond ne brine o radu Udruženja penzionera, a to bi trebalo da radi. Penzionerska udruženja nemaju političku potporu, niti u lokalnoj samoupravi niti na nivou države. Poslanici PUPS-a u Narodnoj skupštini Srbije i odbornici u lokalnim samoupravama ne iznose probleme penzionera. Tražimo od Fonda PIO da počne da rešava nagomilane probleme opštinskih udruženja, kao i celokupne populacije trećeg doba, izjavio je čelnik pripadnika trećeg doba u gradu pod Bagdalom.

penzioneri, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Predstavnici opštinskih udruženja zatražili su veće angažovanje lokalnih samouprava i resornog ministarstva i zatražili da na sledećem skupu rukovodstva penzionera Okruga prisustvuju predsednici opština, predsednik Saveza penzionera Srbije i direktor Fonda PIO Srbije. Okružni odbor zatražio je od lokalnih samouprava da reše pitanje besplatnog prevoza penzionera čija su primanja niža od 30.000 dinara, a da Fond PIO pruži veću podršku na upisu i povećanju broja penzionera za odlazak u banje.

penzioneri, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

U ukupnom snabdevanju penzionera životnim namirnicama i ogrevom najaktivnije je udruženje iz Ćićevca, a u organizovanom snabdevanju ogrevom prednjači gradsko udruženje iz Kruševca. Sva udruženja penzionera su dobila sportsku opremu, a informatičku Aleksandrovac, Brus, Varvarin i Trstenik u uspešnoj akciji koju su organizovali Fond PIO Srbije i Savez penzionera Srbije. Veliku aktivnost u prethodnom periodu ostvarena je u sportu, rekreaciji i kulturno-zabavnom životu, gde je posebno zapažen rad KUD penzionera Kruševca “Dragan Toković”.

Kruševac, Penzioneri
foto: Kurir/Ž.M.

Penzioneri Rasinskog okruga organizuju međusobna druženja i saradnju sa udruženjima iz drugih gradova i opština. U prethodne dve godine, zbog epidemije Korona virusa, masovne akcije i manifestacije bile su u značajno manjem obimu, ali će u ovoj godini biti znatno veće.

Umesto preminulog Živomira Mijatovića za novog člana Izvršnog odbora Saveza penzionera Srbije jednoglasno je predložen Miljko Minić iz Kruševca, a za zamenika predsednika Okružnog odbora Saveza penzionera Rasinskog okruga izabrana je Nadežda Blažić iz Brusa.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track