KAPIJA OKIĆENA A NA DVORCU OD KUĆE VIJORI SE SRPSKI BARJAK Ovako izgleda kad se udaje lepa Vlajna, snimak svadbe pogledalo 500.000
Foto: Youtube Printscreen

svuda luksuz i raskoš

KAPIJA OKIĆENA A NA DVORCU OD KUĆE VIJORI SE SRPSKI BARJAK Ovako izgleda kad se udaje lepa Vlajna, snimak svadbe pogledalo 500.000

Srbija -

Običaji nalažu da se na ovakvu svadbu ne ide bez tri haljine! Pletu kolo, lepe pare na pevača

Velika svadbena veselja u Srbiji traju po tri dana - prvo, devojačko i momačko veče, zatim dan venčanja i svadba, i na kraju treće jutro kad se daruju kumovi i rodbina.

Ovakve svadbe obično prate svi stari običaji poput gađanja jabuke, kupovine mlade, bacanja sita, preskakanja korita i držanje nakončeta u krilu. Takvih svadbi još ima na jugu, u Toplici, ali i u drugim krajevima širom Srbije.

Međutim, upućeni kažu da su moderne vlaške svadbe nešto sasvim posebno, prate ih brojni običaji, luksuz, raskoš, kićenje pevača silnim novčanicama, a posebno pravilo važi za dame koje se nađu u svatovima jer im je bolje da se u kolo ne hvataju bez 3 haljine!

Nepisano je pravilo da se gospođe koje dođu na vlašku svadbu presvuku makar tri puta tokom veselja i pokažu svoje raskošne i svetlucave toalete.

1 / 6 Foto: Youtube Printscreen

Samo svadbeno veselje posebna je priča - porodica koja udaje ćerku obično zatvori celu ulicu zarad veselja a za najmlađe svatove doveze se mašina koja pravi sladoled i šećernu vunu da se i oni zabave i lepo provedu.

Snimak jedne od najgledanijih vlaških svadbi već deceniju se nalazi na Jutjubu ali i dalje privlači veliku pažnju. Dosad ga je pogledalo skoro pola miliona ljudi.

Na snimku se vidi bogato okićena kapija mladine kuće ukrašena vencem od cveća ali i početnim slovima imena mladenaca u zlatnoj boji. Zatim njihova zajednička slika u čelu bele šatre bogato opremljene skupocenim posuđem i cvetnim aranžmanima.

Na jednoj od terasa vije se srpska trobojka, a goste dočekuje natpis "Dobro došli".

Domaćini su na sve mislili pa i na to da gostima usred leta ne bude vrućina - svud su rasporedili ventilatore da svatovi bez po muke mogu da uživaju u iću i piću ali i u veselju i kolu.

Roditelji i najbliža rodbina mladenaca ne žali za muziku pa se pevačima za čelo ne lepe novčanice manje od 100 evra.

Roditelji čitav život rade i stiču čekajući ovakav dan - da udaju ćerku i ožene sina, pa da dočekaju i unuke.

Vlaški običaj - dolazak mladenaca kući

Šta se sve promenilo - vlaška svadba iz 1985. godine

Kurir.rs/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track