Najnovije vesti

DRVOSEČA MILOŠ NIJE MOGAO DA VERUJE ŠTA VIDI: Ovo se dešava jednom u 100 godina! Posekao stablo i ostao u čudu (VIDEO)
Foto: RINA

DRVOSEČA MILOŠ NIJE MOGAO DA VERUJE ŠTA VIDI: Ovo se dešava jednom u 100 godina! Posekao stablo i ostao u čudu (VIDEO)

Srbija

Neverovatan prizor ukazao se Milošu Popoviću (30) iz ivanjičkog sela Bedina Varoš kada mu je prilikom seče drveća iz jedne bukve potekla voda.

Ovaj drvoseča ostao je u čudu, jer se godinama unazad bavi ovim poslom i nikada mu se nije desilo ništa slično.

"Stablo nije bilo trulo, već naprotiv potpnuo zdravo. Počeo sam da sečem i kada sam stigao na pola posla, počela je neverovatnom jačinom da izlazi voda, kao da ju je neko pustio sa česme. Prišli smo, umili se i oprali ruke. Voda je bila hlada i izuzetno čista, da je mogla odmah i da se pije. Bili smo u velikoj dilemi i nismo znali šta da radimo, ali na kraju smo bukvu ipak posekli", rekao je Miloš za RINU.

Ono što ovom drvoseči još čudnije jeste što u blizini od pola kilometra nema nijedne reke niti bilo kakvog izvorišta, a da se u stablu bukve sakrila tolika količina vode.

"Sve vreme dok smo bili pored stabla voda je nastavila da šiklja, kao da je na izvoru. Naše podneblje izuzetno je bogato šumom i mnogo ljudi se bavi njenom sečom, ali kome god sam pokazao snimak svi su ostali u čudu. Niko nikada nije video ništa slično", kaže drvoseča iz Ivanjice.

1 / 3 Foto: RINA

Ovaj prirodni fenomen može se videti jednom u 100 godina, a do sada je jedini slučaj u regionu zabeležen u mestu Dinoša u Crnoj Gori, gde je iz stabla duda potekla voda.

Stručnjaci su ovo čudo prirode objasnili činjenicom da se korenje tog duda nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta. Zatim, vodu iz stabla najčešće uzrokuju obilne padavine, koje preplave podvodne izvore, pa dodatni pritisak potisne vodu na površinu, uz korenje drveća.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track