BRNABIĆ OŠTRO REAGOVALA NA SAOPŠTENJE EU: Tužno je da ne vidite sopstvenu odgovornost za situaciju na KiM
Foto: Beta/Slobodan Miljević, Twitter/Ana Brnabic

reakcija

BRNABIĆ OŠTRO REAGOVALA NA SAOPŠTENJE EU: Tužno je da ne vidite sopstvenu odgovornost za situaciju na KiM

Politika -

Premijerka Ana Brnabić oštro je reagovala na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i ocenila da je tužno videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za situaciju na KiM.

- Gledajući izjavu EEAS-a neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka vrlo neslana šala. Punih 175 dana Aljbin Кurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Кurti istim tim Srbima na Кosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave EU nije učinila baš ništa ovim povodom - napisala je Brnabić na Tviteru.

Brnabić je naglasila da je nasuprot tome moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

- Bliži nam se deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Кurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština - okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo. Da je EU uradila svoj deo posla i osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na КiM, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem - napisala je Brnabić.

Evropska služba za spoljne poslove prethodno je saopštila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost.

- Visoki političari dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno. Sva otvorena pitanja će se rešavati kroz Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Očekujemo da će dva lidera razgovarati o ovim izazovnim temama na sledećem sastanku 18. avgusta u Briselu - saopštila je EEAS.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track