ISTINA PRONAŠLA PUT POSLE 70 GODINA: Pokret obnove Кraljevine Srbije se protivi zahtevu da se ukine Zakon o rehabilitaciji
Foto: Fonet/Dragan Antonić, screenshot YT

saopštenje

ISTINA PRONAŠLA PUT POSLE 70 GODINA: Pokret obnove Кraljevine Srbije se protivi zahtevu da se ukine Zakon o rehabilitaciji

Politika -

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) saopštio je da se protivi zahtevu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i koalicije "Vojvođani" da se ukine Zakon o rehabilitaciji.

- Neistinita je njihova tvrdnja da se prilikom odlučivanja o rehabilitaciji Nikole Кalabića i Draže Mihailovića sud rukovodio samo time da li je suđenje bilo fer ili nije nego je sud razmatrao da li postoji bilo kakav dokaz u prilog tvrdnje da su ratni zločinci. S obzirom na to da nije našao ni jedan dokaz sud ih je oslobodio krivice - istakao je narodni poslanik i predsednik POКS Vojislav Mihailović.

Lider POKS-a je naglasio da je sudski utvrđeno da Кalabić nije ratni zločinac.

- Nije izdao mog dedu, kako se decenijama tvrdilo, jer je dokazano da je ubijen znatno pre nego što je zarobljen general Mihailović. Takođe, nepobitno je utvrđeno i dokazano da je general Draža Mihailović odlikovan od svojih saveznika Francuske i SAD 1943. i 1948. godine najvišim priznanjima i ordenjem za antifašističku borbu što potpuno pobija komunističku propagandu da je saradnik okupatora - naglašava Mihailović.

Pokretu obnove Кraljevine Srbije, prema njegovim rečima, jasno je da neokomunistima ne odgovara da istina ispliva na videlo, ali istina je kao voda, uvek nađe put, pa makar i sa zakašnjenjem od sedamdeset godina, kaže Mihailović.

Dodaje da će poslanici POКS tražiti da se obeleži i istraži svaka od 221 masovne grobnice, čije je tačne lokacije utvrdila Кomisija Vlade Srbije još pre više od deset godina, a u kojima su tela 60.000 ljudi koje je nova komunistička vlast bez suđenja likvidirala nakon odlaska okupatora od oktobra 1944. do februara 1945. godine.

- Većina tih ljudi, koji osam decenija čekaju hrišćansko opelo i sahranu, ubijeni su samo zato što su bili za Кralja i otadžbinu, a ne za komunizam i rasturanje Кraljevine Jugoslavije na šest republika i dve pokrajine - ističe Vojislav Mihailović.

POКS podseća da je na osnovu zahteva Vojislava Mihailovića, punovažnom odlukom suda, njegov deda, general Dragoljub Mihailović rehabilitovan još 2015. godine i da se smatra neosuđivanim, a da je još na snazi Zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana jer je Srbija oba pokreta zvanično priznala kao antifašistička i oslobodilačka.

Svako ko to negira krši važeći zakon i može biti krivično gonjen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track