Šteta od požara oko 50 miliona evra

Đorđe Babić

Šteta od požara oko 50 miliona evra

Srbija -
Dnevno u Srbiji bude oko 200 požara, a od početka godine bilo je 18.115 požara na otvorenom, kao i šumskih požara i izgorelo je oko 20.000 hektara šume

BEOGRAD - Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić izjavio je danas da su svi požari koji su u Srbiji izbili tokom jula i avgusta lokalizovani, a da preliminarne procene pokazuju da je dosadašnja šteta oko 50 miliona evra.

On je rekao da se trenutno radi na "dogašivanju" požara, ali da i dalje postoji opasnost pošto se do 15. septembra ne očekuju padavine.

"Vremenske prilike ne idu na ruku, očekivali smo veću količinu padavina, ali toga nije bilo pa očekujemo da će se uslov za požare nastaviti i do 15. septembra", kazao je Babić, dodajući da će vatrogasci svakodnevno kontrolisati teren.

On je naveo da dnevno u Srbiji bude oko 200 požara, a da je od početka godine bilo 18.115 požara na otvorenom, kao i šumskih požara, te da je izgorelo oko 20.000 hektara šume.

"Samo u julu i avgustu imali smo 6.000 požara na otvorenom prostoru i prosečno je dnevno bilo angažovano 700 vatrogasaca sa 240 vozila", kazao je Babić dodajući da bez pomoći ruskih vazduhoplova požari ne bi mogli da budu ugašeni.

Najavljujući današnju sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije, on je naveo da će jedna od tačaka biti izveštaj o zaštiti od požara na otvorenom i šumskih pozara u julu i avgustu, kao i o tome kako da se zaštita podigne na viši nivo, šta je preduzeto na tom planu...

Kako je naveo, jedan od problema u Srbiji je i nedovoljna opremljenost vozilima, kao i nedostatak vazduhoplova.

Na sednici će, kako je kazao, biti razmotreno i to da li se može u narednom periodu pripremiti plan za remontovanje postojećih vazduhoplova kojima raspolažu Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Kako je kazao za TV B92, sektor za vanredne situacije preduzima sve neophodne mere i tokom 2012. godine podneto je 750 prijava protiv ljudi koji su palili otpad i izazvali požare na otvorenom prostoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track