Najnovije vesti

EPS zbog neispravnih računa ne sme da isključi struju

Niš

EPS zbog neispravnih računa ne sme da isključi struju

Srbija
Zbog neispravnih računa, odnosno obračuna kamate na kamatu, dugovi potrošača su višestruko uvećani

NIŠ - Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je danas da Elektroprivreda Srbije (EPS) nema prava da obustavi isporuku struje potrošačima, dok se ne utvrdi realna visina njihovih dugovanja.

"Zbog neispravnih računa, odnosno obračuna kamate na kamatu, dugovi potrošača su višestruko uvećani i EPS nema pravo da obustavi isporuku električne energije potrošačima koji redovno izmiruju tekuću potrošnju", navodi se u saopštenju.

Centar je predložio Ministarstvu energetike Srbije da hitno naloži da se svim potrošačima koji redovno izmiruju tekuću potrošnju ne uskraćuje isporuka struje, dok se ne utvrdi realna visina njihovih dugovanja i donese odluka o načinu njihove naplate.

U saopštenju se naglašava da prema informacijama koje Centar dobija od građana iz više gradova Srbije, EPS sprovodi kampanju obustave isporuke struje kako bi pre nego što se reši pitanje stvarne visine dugova zbog protivustavne naplate kamata, od građana uzeli što više novaca.

"Centar za zaštitu potrošača Forum ne štiti građane da ne plaćaju utrošenu električnu energiju, već traži poštovanje člana 86. Zakona o zaštiti potrošača - Zaštita od isključenja", dodaje se.

Ustavni sud doneo je krajem jula odluku o neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate koja se obračunava komfornom metodom, što znači da se ne može više obračunavati "kamata na kamatu".

EPS je ranije saopštio da će od 1. jula primenjivati novi metod obračuna - prost interesni račun koji podrazumeva da se kamata računa na osnovni dug, i to na mesečnom nivou u procentu zakonom određenim.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...