SELO POD GOLIJOM PONOVO ODSEČENO OD SVETA: Bujica nosi sve pred sobom MEŠTANI NAVUKLI KALJAČE I MOLE BOGA DA PROĐE (VIDEO)
Foto: RINA

užas

SELO POD GOLIJOM PONOVO ODSEČENO OD SVETA: Bujica nosi sve pred sobom MEŠTANI NAVUKLI KALJAČE I MOLE BOGA DA PROĐE (VIDEO)

Srbija -

Još se nije sabrala šteta koju je nevreme pre tri dana pričinilo u ivanjičkom kraju, a podgolijska sela ponovo su se našla na udaru i to još silovitijem nego prethodnog puta.

Nevreme je počelo oko 18 sati i ponovo napravilo katastrofu. Izlili su se bujučni potoci u selu Brusnik gde su odneli puteve i poplavili kuće.

- Ovo je kataklizma. Sve nam je pod vodom. Bujica nam teče kroz selo, može se proći jedino sa gumenim čizmama, ali i to je pitanje, jer je voda duboka. Poplavljeni su podrumi, kafane... Sve što se vodenoj stihiji našlo na putu. Ako se padavine nastave ovakvim intenzitetom plašimo se da će morati doći i do evakuacije - rekao je za Periša Munjić iz sela Brusnik.

1 / 6 Foto: RINA

Ono što još više otežava situaciju jeste kvar na elektro mreži pa su brojna domaćinstva ostala bez električne energije.

- Nemamo struje, a gubi nam se i signal na mobilnim telefonima. Ovo je katastrofa. Pada mrak i situacija postaje sve ozbiljnija i gora - dodao je Periša.

Na udaru poplave našla se i mehanizacija koja je angažovana kako bi se sanirale posledice poslednjeg nevremena.

02:23

Vodena bujica nosi sve pred sobom u selu Brusnik

- Кako će sad da se čisti kad su i mašine potopljene? Nemoćni smo pred ovom prirodnom silom - kaže Periša.

Meštani poplavljenih sela pokušavaju da postavljanjem improvizovanih bedema spreče da im voda prodre u kuće. Uskoro se očekuje i dolazak nadležnih ekipa na teren.

- Svi putevi ka tim selima su potpuno neprohodni. Ne može se do ljudi proći čak ni terenskim vozilom. Odsečeno od sveta je na desetine domaćinstava, a jedini način komunikacije sa meštanima je putem telefona i to ako imaju signal. Putna infrastruktura na ovom planinskom području je potpuno uništena, a ono što je dodatno otežava situaciju jesu i pokrenuta klizišta - rekao je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track