AMETOVIĆIMA NAKON TRAGEDIJE UKLJUČENA STRUJA: Otac Dragan otpušten iz bolnice, a ćerkica i dalje na lečenju zbog TROVANJA DIMOM
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

stiže pomoć

AMETOVIĆIMA NAKON TRAGEDIJE UKLJUČENA STRUJA: Otac Dragan otpušten iz bolnice, a ćerkica i dalje na lečenju zbog TROVANJA DIMOM

Srbija -

Posle tragedije u Radalju kod Malog Zvonika, kada se devetogodišnji dečak na spavanju ugušio otrovnim gasovima, porodica Ametović dobiće pristojne uslove za život koje samohrani otac Dragan (39) i njegova deca ranije nisu imali.

Dragan Ametović je danas otpušten iz lozničke bolnice dok je devojčica (11) koja se takođe nagutala otrovnog dima i dalje na lečenju.

Nesrećni čovek, koji je u petak izgubio jednog sina, danas će u kući ponovo moći da upali sijalicu jer je priključena struja, a pri kraju su zakonske procedure koje su bile neophodno da se sprovedu kako bi počela rekonstrukcija njihove kuće.

- Pribavljena je građevinska dozvola i prema predračunu radovi će koštati 2,2 miliona dinara što verovatno nije konačan iznos, a opština je još ranije obezbedila milion koji će u ponedeljak biti uplaćen. Obezbedili smo privremeni smeštaj za porodicu u školskom stanu u selu gde će, ukoliko žele, boraviti dok radovi traju. Uplaćeni su dugovi za utrošenu struju i ponovni priključak zahvaljujući prilozima funkcionera i zaposlenih u opštinskoj upravi, javnih preduzeća i ustanova, odbornika skupštine opštine i predškolske ustanove - rekao je predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Ametovići, Dragan Ametović, Mali Zvornik, Radalj
foto: Kurir.rs/T. Ilić

U javnosti su se posle tragedije koja je u subotu ujutro uznemirila javnost najčešće postavljalo pitanje da li je do nje moralo da dođe. Dobro upućeni izvori u ovaj slučaj i težak život porodice Ametović navode da je dete nastradalo spletom nesrećnih okolnosti koje niko nije mogao da predvidi, a najmanje da posle svega bude okrivljen.

- Otac je ostao da živi sa četvoro dece nakon što ih je majka napustila pre tri godine. Bili su korisnici Centra za socijalni rad i povremeno su dobijali pomoć i od opštine. Otac se starao o njima i obezbeđivao deo novca za život tako što je radio zidarske poslove. Decu nije zanemarivao, ali pošto je kuća u kojoj su živeli u lošem stanju, iz opštine su mu ponudili da pređu da žive u školskom stanu, što nije prihvatio zato što je vezan za to imanje gde mu je otac imao kovačku radnju - navodi izvor Telegrafa.

Ametovići, Dragan Ametović, Mali Zvornik, Radalj
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Nakon toga su tek nastali problemi u rešavanju stambenog problema Ametovića. Za početak radova na sanaciji kuće najpre je bilo potrebno da se reše imovinsko-pravni odnose i izvrši preparcelizacija s ozbirom na to da su vlasnici zemlje bili i Draganova braća i sestre, a zatim i da se legalizuje kuća koja nije imala dozvolu za gradnju.

Ametovići, Dragan Ametović, Mali Zvornik, Radalj
foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Desetak dana pre tragedije u katastru je u zakonskom roku sproveden taj postupak i odmah se krenulo sa prikupljanjem dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole. Veče pre nesreće Dragan me je pozvao i požalio se da mu je isključena struja. Tada mi je i priznao da se još u decembru prošle nelegalno priključio. Rekao sam mu da u ponedeljak dođe da rešimo i taj problem. Nažalost, tokom noći se dogodila nesreća o kojoj sam saznao dok sam bio u putu. Bio sam u šoku. Samo što nisam automobilom sleteo sa puta - priča Jevtić.

Iako se za novac koji će biti uložen u uređenje kuće u ovom kraju može kupiti nova kuća ili stan, ispoštovaće se očeva želja da nastavi život sa svojom decom na sopstvenom ognjištu. Uz najveću podršku opštine Mali Zvornik očekuje se i pomoć humanih ljudi da mališanima omoguće bezbrižno detinjstvo.

Tragične noći otac je sa četvoro dece spavao na spratu nedovršene kuće. Dimom iz agregata koji je zagrevao kuću iz prizemlje ugušio se devetogodišnji dečak dok su se najstarija devojčica (11) i otac nagutali dima i hitno su hospitalizovani.

Sedmogodišnji dečak i trogodišnja devojčica su zbrinuti kod najbližih rođaka.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track