CVIJIĆEVI DANI U LOZNICI: Interaktivni paneli posetiocima će omogućiti da se upoznaju sa jednim od "čula" biljaka
Foto: Kurir/T.Ilić

u čast naučnika

CVIJIĆEVI DANI U LOZNICI: Interaktivni paneli posetiocima će omogućiti da se upoznaju sa jednim od "čula" biljaka

Srbija -

Loznica će po 27. put biti domaćin manifestacije "Dani Jovana Cvijića" posvećene životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića, koja će u organizaciji Centar za kulturu "Vuk Karadžić" biti održana 11. i 12. oktobra.

Izložba "Inteligencija biljaka" Centra za promociju nauke biće otvorena prvog dana manifestacije od pola dva u Galeriji ‘‘Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture.

Čine je interaktivni paneli pomoću kojih će posetioci imati mogućnost da se upoznaju sa jednim od "čula“ biljaka (sluh, vid, miris, dodir i orijentacija u prostoru). O izložbi će govoriti dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora programskih aktivnosti Centra za promociju nauke Republike Srbije.

Drugog dana biće predstavljena publikacija "Međunarodna godina pećina i krasa – Srbija", koja je priređena prethodne godine, kada je u svetu obeležena Međunarodna godina pećina i krasa, a na inicijativu Međunarodne speleološke unije. Publikaciju je priredilo Društvo geomorfologa Srbije.

U naučnom svetu Cvijić se smatra rodonačelnikom naučne discipline karstologije, a predstavljanje ove publikacija biće upriličeno u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. O publikaciji će govoriti dr JelenaĆalić, naučna saradnica Geografskog instituta SANU i glavna urednica publikacije. Osim ovih programa u oktobru će biti predstavljen projekat ‘‘Interaktivna mapa naučnih istraživanja i postignuća Jovana Cvijića“, koji će prirediti loznički Centar za kulturu. Autorke projekta su dr Ana Milanović Pešić, naučna saradnica Geografskog instituta "Jovan Cvijić“ SANU i msr Biljana Radičević, urednica obrazovnih programa u Centru za kulturu.

Loznica, Cvijićevi dani
foto: Kurir/T.I.

Mapa sadrži 14 tačaka, odnosno naselja, u kojima je boravio Cvijić sa kratkim tekstom koji sadrži osnovne informacije o naučnikovom boravku u datom mestu uz propratnu fotografiju, reprodukciju dokumenta ili ilustraciju. Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja na Konkursu digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Jovan Cvijić (1865-1927) smatra se utemeljivačem srpske geografije, bio je osnivač Srpskog geografskog društva, a pored ostalog i počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

Inače, od 1995. godine ‘‘Dane Jovana Cvijića’‘ organizuju Centar za kulturu i grad Loznica uz pokroviteljstvo resornog ministarstva.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track