KOMORANSKO ZLATNO PERO: Najlepši rukopis imaju učenici iz Kruševca i Trstenika
Foto: OŠ iz Konjuha

kaligrafija

KOMORANSKO ZLATNO PERO: Najlepši rukopis imaju učenici iz Kruševca i Trstenika

Srbija -

Prošlo je više od dva veka od kada su 1821. godine, sveštenici u crkvenoj kući u porti crkve Svetog Nikole u Komoranu okupili đake i kako se to tada govorilo, „počeli da ih uče pismenosti“. Bila je to prva seoska škola, koja, iako je napravljena pre dve stotine godina, u potpunosti sačuvana, na način na koji bi i danas mogla da posluži svojoj nameni.

Renovirana i pretvorena u muzej, sa školskim nameštajem iz tog perioda, skamijama, starim spisima i učilima, danas predstavlja pravu riznicu za izučavanje istorije školstva u Srbiji.

- Danas je “Komoransko zlatno pero” tradicionalna manifestacija, u okviru koje se, svakog oktobra, učenici sa perom u ruci, takmiče u lepom pisanju. A sve je počelo na istom ovom mestu, 2009. godine, na inicijativu tada direktora naše škole, danas rukovodioca Školske uprave za Rasinski okrug Zorana Askovića, koji je kaligrafiju kao veštinu i umetnost lepog pisanja spojio sa tradicijom i vratio u komaranske školske klupe, kaže Snežana Aleksić, direktorka OŠ “Brana Pavlović” iz Konjuha.

Komoransko zlatno pero, kaligrafija
foto: OŠ iz Konjuha

Kaligrafija je veština i umetnost lepog pisanja. Pismo je jedno od najznačajnijih tvorevina ljudske civilizacije. Od samih početaka pismenosti, umetnici kaligrafi su se trudili da slovne znake ulepšaju i da ih učine primamljivim i jasnim za njihovu glavnu funkciju, a to je prenošenje informacija.

- Jedan od ciljeva našeg takmičenja je da se i pored brzog razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija, sačuva lepo pisanje. Lepo pisanje je višestruko korisno. Razvija spretnost, preciznost, upornost i istrajnost, a sve su to veoma važne osobine za razvoj ličnosti deteta.

Tema ovogodišnjeg Javnog časa i samog takmičenja je "Igre prizora i slike večnosti u delima Nadežde Petrović“. Naši đaci su pisali perom ljubavi prema pismu kojim ih opismenjujemo i učimo da ga vole i čuvaju, čuvajući tako, uvek i svuda, srpski jezik i ćirilicu, istakla je direktorka.

Komoransko zlatno pero, kaligrafija
foto: OŠ iz Konjuha

Na takmičenju je učestvovalo 11 osnovnih škola i 21 takmičar. Svi oni su svrstani u dve kategorije. U kategoriji mlađih razreda najbolje rezultate ostvarili su: Nikolina Batoćanin, OŠ "Živadin Apostolović“ iz Trstenika, prvo mesto, Milica Karapandžić, OŠ "Branko Radičević“ Kruševac 2. mesto i Nikolina Sekulić, OŠ "Brana Pavlović“ iz Konjuha 3 mesto.

U kategoriji starijih razreda pobedila je Iva Milenković, OŠ "Branko Radičević“ Kruševac, drugi su bili Janko Kaplarević, OŠ "Živadin Apostolović“ Trstenik i Helena Miletić, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj“ Stopanja, a treća Teodora Anđelković, OŠ "Vasa Pelagić“ Padež.

1 / 3 Foto: OŠ iz Konjuha

Nastavnici ovih učenika su, pored svojih mnogobrojnih obaveza, uspeli da motivišu učenike i da ih pripreme za takmičenje. Žiri je imao veoma težak zadatak. Istaknuti kaligrafi Žarko Stanković i Živorad Milosavljević su žirirali učeničke radove.

Program Javni čas su pripremili učenici i nastavnici škole – domaćina iz Konjuha, a izložbu tradicionalne posne hrane roditelji učenika ove škole i meštani. Za najbolju dekoraciju i postavku hrane izabran je sto učenika iz područnog odeljenja iz Bele Vode.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track