KUDA PLOVI OVAJ SVET? U Vranju otvoreni 42. Borini pozorišni dani, zahvalnice Vučiću i Brnabić (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

KUDA PLOVI OVAJ SVET? U Vranju otvoreni 42. Borini pozorišni dani, zahvalnice Vučiću i Brnabić (FOTO)

Srbija -

U Pozorištu "Bora Stanković" u Vranju, sinoć su otvoreni 42. "Borini pozorišni dani". U velikoj sali pozorišta, svečano je obeležen 21.oktobar, Dan pozorišta. Zaslužnim ustanovama i pojedincima dodeljene su zahvalnice za doprinos u obnovi pozorišta. Slogan ovogodišnjih "Borinih pozorišnih dana " je "Kuda plovi ovaj svet?"

Svečanost je upriličena otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom "25 godina profesionalnog pozorišta", koja je deo pratećeg programa festivala 42. "Borini pozorišni dani". Izložbu fotografija otvorio je njen autor, umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

"Izložba obuhvata kolaže fotografija iz perioda hronološki unazad od 2022. do prve predstave profesionalnog pozorišta "Bora Stanković". Drugi deo stalne postavke u pozorištu je ono što smo prošle godine otvorili to su fotografije članova ansambla pozorišta. Treći deo je izložba 125 godina pozorišnog života u Vranju od ove godine čini stalnu postavku u zgradi pozorišta, zatim portreti i fotografije svih direktora prof pozorišta "Bora Stankovoić" i poslednji deo izložbe su uramljeni posteri iz predstava iz produkcije pozorišta "Bora Stanković", navodi Jovanović.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Na svečanosti su dodeljene i zahvalnice za izuzetan doprinos u obnovi pozorišta. Zahvalnice su pripale predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, koje je u njihovo ime primila Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja. Takođe, za izuzetan doprinos u obnovi pozorišta zahvalnice su dobili i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Godišnje nagrade dobili su glumica Žetica Dejanović, u umetničkom sektoru pozorišta i majstor scene Miroslav Ilić, u sektoru tehnike.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Festival je zvanično otvorila pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić, koja je prenela čestitke ministarke Maje Gojković.

"Na zadovoljstvo građana Vranja i okoline, a i svih pozorišnih zaljubljenika širom naše zemlje, ovo pozorište od pre tri godine živi svoj novi život. Zahvaljujući angažovanju predsednika Vučića i usaglašenom delovanju Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i Grada Vranja, Pozorište "Bora Stanković" u potpunosti je rekonstruisano, revitalizovano i danas spade u najbolje opremljena pozorišta u Srbiji. Da je Vranje oduvek bilo mesto bogatog kulturnog života i okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti svedoči podatak da je pre 125 godina ovde u Vranju postavljena prva predstava. Ove godine festivalski program prati i izložba fotografija koja, između ostalog potvrđuje i koliko je ljubavi, nade, posvećenosti i profesionalnog rada stalo u poslednjih 25 godina", rekla je između ostalog pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić, otvarajući 42. Borine pozorišne dane.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Ona je takođe podsetila i na brojne projekte koje su zajedno realizovali Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vranje.

"Festival koji je potvrda da Vranje i Vranjanci s posebnim pijetetom neguju uspomenu na svog pisca. I ne samo Vranjanci, već i svi oni koji sa velikim zadovoljstvom dolaze da sa vranjskom publikom podele radost igre i igranja na pozorišnim daskama. 'Кuda plovi ovaj svet?' slogan je 42. Borinih pozorišnih dana, ali i pitanje koje u poslednje vreme, sasvim sam sigurna, svako od nas postavlja sam sebi. Verujem da će nam festivalski repertoar dati mogućnost da barem između redova spoznamo odgovor na ovo pitanje. Da će nam pokazati da pozorište nije samo zabava, već i mesto na kome će se publika pokrenuti da razmišlja, promišlja, da ima priliku da stekne nova iskustva, a na kraju i da se edukuje", istakla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Borini dani
foto: Kurir/T.S.

Nakon ceremonije uručivanja nagrada, publika je bila u prilici da pogleda predstavu "Autoputem"u izvođenju glumaca vranjskog pozorišta. Glumica vranjskog pozorišta Radmila Kocevska kaže da je predstava "Autoputem", predstava koja nastavlja da živi.

"Predstava koja je doživela premijeru u staroj zgradi pozorišta , koja se igrala u izmeštenom prostoru u Domu vojske, predstava koja se vratila opet na svoju scenu. Tako da je uzbuđenje veliko kao da je premijera opet, radujem se što je igramo 11 godina od kako je bila premijera. Ja mislim da nam dolazi i rediteljka večeras tako da je uzbuđenje još veće. Videćemo da li to stoji na svojim nogama čvrsto kao pre 11 godina", rekla je za Kurir glumica Radmila Kocevska.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track